Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Notre-Dame museli hasiť vodou z rieky Seina. Svedkovia, ktorí požiar videli, prehovorili
Zdielať na

Notre-Dame museli hasiť vodou z rieky Seina. Svedkovia, ktorí požiar videli, prehovorili

PARÍŽ / V Paríži je od rána redaktor TV JOJ Adam Zavřel. Podarilo sa mu dostať až takmer ku katedrále, keďže okolie tohto historického miesta zostáva aj naďalej uzavreté. Od včerajšieho večera sa na zničenú katedrálu chodia pozerať tisíce ľudí. Na ich tvárach je vidieť slzy a obrovský smútok.

Victor Hugo vo svojom slávnom románe Chrám Matky Božej v Paríži hovoril o slove osud. Jeho veštecké slová z roku 1831 sa včera v noci skoro naplnili. "Hasiči a policajti večer všetko v okolí uzavreli. Nikoho nepúšťali bližšie a hasičské autá sem jazdili jedno za druhým," hovorí obyvateľka Paríža.  Zatvorené ostávajú mnohé stanice metra, ako aj okolité ulice. Požiar večer sledovali na brehu Seiny tisíce ľudí. Jednou z nich je aj turistka Marianne zo Švédska, ktorá sa na túto skazu prišla pozrieť aj dnes. "Notre-dame bol jedným z našich turistických cieľov, ktorý sme si chceli pozrieť v Paríži. Nechce sa mi veriť, že ho uvidíme takto," reaguje. 

Aj novinárka Sibylle túto skazu ešte večer sledovala ako Parížanka, dnes už bola pri chráme a robila si svoju robotu. "Bývam iba o ulicu ďalej, videla som najskôr plamene a počula hasičské sirény. Ľudia iba v tichosti sledovali oheň, ktorý ničí jednu z našich najkrajších pamiatok," spomína Sibylle Delaitre, novinárka CNEWS.

"Takú farbu ohňa som ešte nikdy nevidel, tie plamene boli obrovské. Všetci, ktorí sme sa večer pozerali, sme boli posiati popolčekom, ale odísť sme nechceli," komentuje svedok. Keď sa hasičom podarilo dostať na miesto, zistili, že majú problém s vodou. Hneď vedľa katedrály však tečie rieka Seina. Nahádzali svoje hadice do nej, odkiaľ postupne vodu prinášajú. Ročne na toto miesto príde 13 miliónov ľudí. Turisti väčšinou odchádzajú s usmiatymi fotografiami a peknou spomienkou na jednu z najkrajších dominánt Paríža. Dnes to ale neplatí. So smutným výrazom na tvári sa na to, čo z Notre-Damu zostalo, prišiel pozrieť aj minister školstva. "Je to obrovská strata nielen pre Paríž, ale aj pre celé Francúzsko. Prišli sme o vzácne artefakty, ktoré sa nedajú nahradiť," hovorí Jean Michel Blanquer, minister školstva. 

Katedrála, ktorá prežila nájazdy francúzskych revolucionárov, takmer neprežila rekonštrukciu. Jej základný kameň položili v roku 1163, zažila kanonizáciu Jany z Arku a aj cisársku korunováciu Napoleona. Prežila jej premenu na sklad potravín a aj prípravy na jej zbúranie. Zašlý lesk a slávu jej prinavrátil Viktor Hugo a jeho Chrám Matky Božej v Paríži. Sem medzi ľudí prišiel ešte v noci osobne aj francúzsky prezident Emannuel Macron. Ten sa už nechal počuť, že chrám Matky Božej nechá od základov opäť vybudovať. 

Takto vyzeral požiar Notre-Damu. Zrútila sa jedna z veží: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy