Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Na svet prišlo dieťa, ktoré má troch rodičov. Je to rizikové a neetické, tvrdí časť odborníkov
Zdielať na

Na svet prišlo dieťa, ktoré má troch rodičov. Je to rizikové a neetické, tvrdí časť odborníkov

Archívna reportáž

ATÉNY / V Grécku prišlo na svet zdravé dieťa, ktoré má troch rodičov. Narodilo sa totiž po umelom oplodnení, pri ktorom bolo spermiami otca oplodnené vajíčko darkyne s implantovanou DNA matky. Metóda môže pomôcť k počatiu neplodným párom po celom svete, odborníci ale varujú pred etickými problémami.

Nezvyčajnú metódu umelého oplodnenia považujú grécki lekári za prelomovú, ďalší odborníci ale upozorňujú, že ide o eticky sporný proces a že by sa táto metóda mala používať výhradne v prípadoch, keď pomôže zabrániť prenosu vážneho dedičného ochorenia. V tomto prípade bola ale v Grécku použitá na zvýšenie šance na úspešné otehotnenie.

Chlapec s tromi rodičmi sa narodil v utorok 32-ročnej žene, ktorá pred otehotnením absolvovala niekoľko neúspešných cyklov umelého oplodnenia. Lekári z gréckeho pracoviska Institute of Life sa preto rozhodli zvýšiť jej šance na počatie biologického potomka genetickou úpravou darovaného vajíčka. Použili pritom metódu MST (Maternal Spindle Transfer), pri ktorej sa pred oplodnením in vitro prenesie komplex chromozómov z vajíčka matky do vajíčka darkyne. Dieťa narodené týmto spôsobom má genetickú informáciu od troch rodičov zároveň, pretože okrem jadrového DNA od otca a matky disponuje aj mitochondriálnej DNA od darkyne vajíčka. "Neodňateľné právo ženy stať sa matkou s pomocou vlastného genetického materiálu sa stalo skutočnosťou. Sme veľmi hrdí na to, že môžeme oznámiť inováciu v asistovanej reprodukcii a umožniť to ženám, u ktorých umelé oplodnenie opakovane zlyhalo alebo majú vzácnu mitochondriálnu genetickú chorobu, čiže nemôžu mať vlastného potomka," uviedol Panajotis Psathas, ktorý gréckemu pracovisku šéfuje.

Narodenie zdravého dieťaťa je podľa gréckych lekárov prvým úspechom projektu, na ktorom spolupracujú so španielskou klinikou Embryotools. Jeho súčasťou je 24 žien, pričom osem z nich už čaká na transfer pripravených embryí. Priekopníkmi metódy sú britskí lekári, ktorí vlani získali súhlas ju uplatniť v prípadoch, kedy ide o to zabrániť prenosu dedičnej choroby z matky na dieťa. Práve britskí odborníci ale považujú za eticky veľmi sporné, aby sa genetická manipulácia s vajíčkom používala v prípadoch, keď ide len o zvýšenie šance na úspešné oplodnenie in vitro inak zdravých žien. "Riziká tejto metódy ešte úplne nepoznáme, ale v prípade liečby mitochondriálnych chorôb ich môžeme považovať za primerané. V tejto situácii ale nie," komentoval grécky prípad genetik Tim Child z Oxfordskej univerzity.

Obetavý otec musel nechať prácu, aby sa mohol postarať o svoju malú dcéru. Dostať peniaze od štátu je pre neho takmer nemožné:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy