Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Opätovné komunálne voľby: Slováci si volia starostov a poslancov
Zdielať na

Opätovné komunálne voľby: Slováci si volia starostov a poslancov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Po prezidentských voľbách sa na Slovensku konajú ešte jedny takzvané doplňujúce voľby. V štyridsiatich obciach a dvoch mestách sa totiž konajú znova komunálne voľby. Voliči budú v sobotu vyberať 17 starostov obcí a 56 poslancov obecných alebo mestských zastupiteľstiev.

Doplňujúce komunálne voľby sa konajú od 7.00 do 22.00 hodiny. 

"Voľby boli vyhlásené v 43 obciach a dvoch mestách a zvoliť sa malo 20 starostov obcí a 59 poslancov obecných alebo mestských zastupiteľstiev," vyjadrila sa Michaela Paulenová z tlačového odboru rezortu vnútra. Na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR sa však nakoniec voľby starostu konať nebudú v obciach Čierny Brod (okres Galanta) a Dolný Harmanec (okres Banská Bystrica). "Z dôvodu, že opätovne nikto nepodal kandidačnú listinu pre voľby starostu obce ani poslancov obecného zastupiteľstva sa voľby nevykonajú ani v obci Ondavka v okrese Bardejov," dodala Paulenová.

V obci Ondavka neďaleko hraníc Poľska, v ktorej žije iba 16 obyvateľov, sa obecné voľby nekonajú opakovane. Neboli tam už riadne voľby v novembri 2014 a odvtedy nik neprejavil záujem kandidovať ani za starostu, ani za poslancov obce, a to ani v doplňujúcich obecných voľbách. Obec má dlhodobo finančné problémy a jej starosta a poslanci sa vzdali funkcií v apríli 2015.

Trstená na Ostrove v okrese Dunajská streda má približne 580 obyvateľov. V tejto obci sa konali doplnkové komunálne voľby, pretože odišiel poslanec. Teraz si musia voliť náhradníka. 

Kuriózna situácia v Slovenskom Pravne

Ku kurióznej situácii došlo tentoraz napríklad na Turci - v dedinke Slovenské Pravno. Podľa miestnych vo voľbách minulý rok nemal nikto odvahu vstúpiť do boja o post richtára. No dosluhujúca starostka sa vtedy rozhodla, že už ďalej tejto dedine šéfovať nechce. "V novembri keď boli voľby sme mali kandidátov len na poslancov. Na starostov sme nemali kandidáta žiadneho, teraz máme len na starostov a máme ich 8," vyjadrila sa predsedníčka volebnej komisie Viera Felcanová. 

V Ruskej Porube si poslancov síce zvolili, no starostovský súboj dopadol nerozhodne. Skončilo to remízou 60:60. Starostovať chceli traja. Dvaja teraz zo súboja odskočili, no iní dvaja sa prihlásili. Víťaz sa vraj nudiť nebude do poriadku treba dať školu, amfiteáter, cintorín ale aj smetisko.

Komunálne voľby v novembri nemali

V Michalkovej to bude bez volebného prekvapenia, o stoličku starostu má záujem iba jeden kandidát. Do úradovania sa tu vraj akosi nikomu nechce. V novembri komunálne voľby ani nemali keďže sa nenašiel kandidát na starostu, ale ani na poslancov.  Obyvatelia ale tentokrát presvedčili dosluhujúceho starostu, aby to s obcou potiahol aj ďalšie volebné obdobie a našli sa aj traja kandidáti na poslancov. Malá obec s necelou 30. oprávnených voličov a zhruba 8000 ročným rozpočtom, tak našťastie nezostane s prázdnou starostovskou stoličkou.

"Nezaznamenali sme žiadne incidenty alebo narušenie priebehu volieb. Výsledky budú zverejnené v priebehu dnešnej noci na internetovej stránke Štatistického úradu," vyjadril sa hovorca ministerstva vnútra Jaroslav Taldík. 

Zoznam obcí a miest, kde sú opätovné voľby: 

Právo voliť do orgánov samosprávy obce má občan SR a cudzinec, ktorý má trvalý pobyt v obci a najneskôr v deň konania volieb dovŕši vek 18 rokov.

Zákon o voľbách do orgánov samosprávy obcí hovorí o viacerých dôvodoch na vyhlásenie nových volieb. Predseda NR SR ich vyhlási, ak sa v niektorej obci z akýchkoľvek dôvodov nevykonali voľby podľa zákona, alebo ak Ústavný súd SR vyhlási voľby za neplatné, alebo zruší výsledok volieb. Voľby sa zopakujú tiež v prípade, že vo voľbe starostu obce alebo primátora mesta dostali kandidáti rovnaký počet hlasov. Nové voľby sa napokon konajú i v prípadoch uvoľnenia
poslaneckého postu, na ktorý nie je náhradník, a tiež po uvoľnení funkcie starostu či primátora. Dôvodom na ich konanie je napríklad právoplatné odsúdenie obecného zástupcu za úmyselný trestný čin, tiež úmrtie alebo odstúpenie z funkcie.

Pozrite si reportáž, ako prebiehali riadne komunálne voľby 2018.: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy