Jasno
19°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Nemecko pomohlo vrátiť sa bojovníčke Islamského štátu do krajiny
Zdielať na

Nemecko pomohlo vrátiť sa bojovníčke Islamského štátu do krajiny

Archívna reportáž

BERLÍN / Nemecko zrejme po prvýkrát pomohlo v návrate do krajiny žene, ktorá pred niekoľkými rokmi odišla podporovať Islamský štát.O utajenej akcii informoval časopis Spiegel, podľa ktorého sa do spolkovej krajiny vrátila žena aj so svojimi deťmi.

Hneď po návrate do krajiny vzali ženu do väzby a deti si vzal do starostlivosti otec. Carla Steinhauer odišla s deťmi do Sýrie v roku 2015. Začiatkom tohto roka utiekla z krajiny, ktoré ovládal Islamský štát a dostala sa do sýrskeho tábora kontrolovaného Tureckom. Odtiaľ sa nakoniec aj s pomocou dvojice zamestnancov nemeckej ambasády v Turecku mohla vo štvrtok vrátiť do Nemecka. 

Náklady 1700 eur na len uhradili podľa médií jej nemeckí príbuzní. 

Nemecko, ale aj ďalšie európske krajiny riešia obrovské množstvo prípadov, kedy sa občania, ktorí sa pridali k IS túžia vrátiť späť. 

Krajiny sa väčšinou stavajú k ľuďom odmietavo. Vyzerá to ale tak, že cítia zodpovednosť prinajmenšom za osud detí, ktoré v nedôstojných podmienkach musia žiť so svojimi rodičmi. Podľa údajov ministerstva zahraničia pomohlo Nemecko pri návrate už viacerým ľuďom. Presný počet úrad neuviedol, no údajne ide o vysoké jednociferné číslo.

Muž zo susedného Česka, ktorý podľa súdu chystal útok môže za mrežami stráviť až 15 rokov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy