Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Predseda Európskej rady navrhuje Británii flexibilný ročný odklad brexitu
Zdielať na

Predseda Európskej rady navrhuje Británii flexibilný ročný odklad brexitu

BRUSEL/LONDÝN / Predseda Európskej rady Donland Tusk chce Británii navrhnúť flexibilný dvanásťmesačný odklad termínu odchodu z Európskej únie. Theresa May poslala list Tuskovi, v ktorom žiada o odklad brexitu do 30. júna. Británia sa podľa nej pripraví na účasť v májových európskych voľbách.

Informoval o tom portál BBC s odvolaním na vysokopostavený uníjný zdroj. Tuskov plán by umožnil odísť skôr, pokiaľ by britský parlament schválil dohodu o brexite, ktorú Dolná snemovňa už trikrát odmietla. 

​Budúci týždeň by tento návrh mali schváliť zástupcovia členských krajín EÚ na samite venovený práve brexitu. 

Podľa súčasného plánu by mala Británia opustiť Európsku úniu 12. apríla, samozrejme britskí poslanci stále neprijali dohodu s Bruselom, ktorá upravuje podmienky brexitu. Unijní predstavitelia varujú, že hrozba problematického odchodu bez dohody je stále pravdepodobnejšia.

​Britskí generálny prokurátor Geoffrey Cox povedal, že pokiaľ rozhovory medzi konzervatívcami a labouristami zlyhajú, dôjde podľa neho k ďalšiemu odkladu brexitu. 

Situáciu komplikujú nadchádzajúce májové voľby. Brusel dal už skoršie najavo, že Británia musí do 12. apríla oznámiť, či postaví svojich kandidátov. Pokiaľ sa tak nestane, varianta s ďalším odkladom nebude možná. 

 Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy