Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Domáci miláčik, ktorý býva na letisku. O 250 kg chlpáča sa starajú piloti
Zdielať na

Domáci miláčik, ktorý býva na letisku. O 250 kg chlpáča sa starajú piloti

KALUGA / Väčšina chovateľov domácich miláčikov sa teší po práci na to, ako prídu domov a zvítajú sa so svojím zvieratkom, ktoré sa ich návratu nevedelo dočkať. Jedného chovateľa tiež čaká prítulný a hravý tvor. Akurát váži až 250 kilogramov.

Dvestopäťdesiat kilogramov radosti, šťastia a lásky - to je vraj presný opis Mansura. Medveďa hnedého, ktorého príbeh sa začal smutne. "Našiel sa pohodený na letisku, po rodičoch nebolo ani stopy. Bol menší než mačka, či šteňa. Mal jeden a pol až dva mesiace. Vo voľnej prírode by neprežil," uviedol pilot Andrej Ivanov. 

​Prešli tri roky a drobná hnedá guľka sa zmenila na statného medveďa, pre ktorého je domovom prepravný kontajner na letisku v ruskej Kaluge, ktorá sa nachádza približne 200 kilometrov od Moskvy. Výchova ale nebola jednoduchá. A hoci sa o blaho Mansura starajú viacerí piloti, len jeden za ním do výbehu aj vojde. "Keď ste s ním v stálom kontakte viete, čo sa mu preháňa hlavou. Táto potvora nie je agresívna, chápe svoju silu. Je to vidieť napríklad na tom, že keď zápasíme, chápe, že je to hra a jeho pazúry sú uvoľnené," povedal Andrej Ivanov. 

Podľa pilota mal medveď najväčšie problémy počas prvého roku. Nevedel sa uložiť na zimný spánok. Preto s ním Ivanov sedel v jeho pelechu až kým mu nezaspal na rukách. Mansur je okrem inteligencie aj veľmi uvedomelý a moderný medveď. Má obrovský výbeh a toto leto by mu mal pribudnúť aj bazén. "Navyše neje mäso, nechutí mu, je vegetarián. Zdá sa, že je veľmi šťastný. Zrejme si myslí, že on je voľný a my všetci žijeme v klietke," dodala Tatiana, miestna obyvateľka. 

Čím väčší miláčik, tým hlbšie má chovateľ do vrecka. Starostlivosť o Mansura stojí mesačne aj 700 eur. Preto sú na letisku vďační za každý príspevok.

Slovenskí biatlonisti tiež zažívajú rôzne stretnutia s lesnou zverou, najmä počas svojich tréningov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy