Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Čína hodnotí správanie svojich občanov. Už 23 miliónom zakázala cestovať
Zdielať na

Čína hodnotí správanie svojich občanov. Už 23 miliónom zakázala cestovať

PEKING / Čína zakázala 17,5 miliónom nespoľahlivých občanov kúpiť si letenky a 5,5 miliónom kúpiť si lístky na vlak. Ocitli sa na čiernej listine hodnotiaceho rebríčka.

Milióny Číňanov sa ocitlo na čiernej listine komunistickej strany, keď zlyhali v kontroverznom bodovom systéme hodnotiacom ich "sociálnych kredit". Vo svojej správe to uviedol úrad, ktorý informácie o každodennom správaní občanov zhromažďuje a vyhodnocuje. Zo správy citoval web francúzskeho denníka Le Figaro.

Ako sa dostať na čiernu listinu? 

Zlým, teda nedôveryhodným, občanom sa v očiach čínskeho systéme stane napríklad ten, o kom sa vďaka zberu množstvo záznamov o jeho správania z pouličných kamier, sociálnych sietí, jeho mobilného telefónu alebo úradných záznamov zistí, že vyjadruje nesúhlasné politické názory, nezaplatil dane alebo pokutu , rozširuje "chybné informácie", alebo venčí vonku psa bez vôdzky.

Zámerom čínskej vlády je usporiadaných občanov odmeniť, tých zdiskreditovaných potrestať, a zlepšiť tak chovanie obyvateľov. Cieľom je "umožniť dôveryhodným ľuďom prechádzať sa všade, kde sa im zapáči a zároveň v tom zabrániť tým nespoľahlivým," cituje na svojom webe z vládneho dokumentu Le Figaro.

Trest za neposlušnosť 

Vlani tak čínske úrady zabránili asi stovke ľudí, ktorí nezaplatili dane, vycestovať z krajiny. Od vlaňajšieho mája si zle zapísaní nesmú celý rok kupovať lístky na vlak a do lietadla. A do budúcnosti sa počíta s tým, že nebudú smieť celý rok používať žiadny hromadný dopravný prostriedok.

Popri doprave patrí k ďalším sankciám pre "neporiadnych" občanov zákaz možnosti vziať si úver alebo kúpiť byt. Okrem jednotlivcov systém hodnotí i firmy. Tým, ktoré jeho sitom neprejdú, môže byť na príklad odopretá možnosť vydávať firemné dlhopisy.

Úrad poverený zberom dát o správaní občanov a firiem vraj v roku 2018 zaznamenal na štrnásť miliónov príkladov "nedôveryhodné správanie". Čínski komunistickí funkcionári si systém pochvaľujú, pretože vďaka nemu 3,5 milióna firiem a občanov doplatilo dane a dlhy. 

​Čína ako prvá začiatkom roka pristála na odvrátenej strane Mesiaca. Pozrite si zábery: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy