Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Digitálna či papierová kniha? Problémy knižníc sa rozhodli riešiť v Humennom
Zdielať na

Digitálna či papierová kniha? Problémy knižníc sa rozhodli riešiť v Humennom

HUMENNÉ / Vo svete sú čoraz obľúbenejšie digitálne knihy, v Číne dokonca knihovníčky nahradili roboty. U nás riešime iný problém. V mnohých knižniciach chýbajú súčasné diela, ktoré by k čítaniu primäli aj deti a mládež. V základnej škole v Humennom sa preto rozhodli knižnicu vynoviť, zapojili ľudí z celého regiónu.

"Musíme omladiť knižničný fond, dať deťom čítať niečo modernejšie, z ich doby," vraví učiteľka slovenčiny Anna Daňová. Práve staršie tituly však v školských knižniciach prevládajú. Peniaze na nákup nových kníh však nie sú samozrejmosťou. 

"Zabezpečiť činnosť školskej knižnice je povinnosťou zriaďovateľa, nie ministerstva školstva," informovala hovorkyňa ministerstva školstva Renáta Vitková. 

Čítanosť klesá

Rovnako je to s obecnými knižnicami. Tých je každým rokom menej. "Všetky tieto knižnice sú závislé od rozhodnutia poslancov, koľko peňazí vyčlenia na samotný nákup kníh," povedal Michal Kaliňák zo Združenia miest a obci Slovenska. 

Skúsenosti učiteľov sú také, že aj keď sa deti na prvom stupni na čítanie kníh pozitívne naštartujú, na druhom stupni už počet čitateľov klesá. Čítajú dvaja z desiatich. Nedostatočná čitateľská gramotnosť pritom vedie k vážnym problémom pri štúdiu.

Nápad v Humennom 

V základnej škole Kudlovskej v Humennom vymýšľali, ako knižničný fond omladiť a prilákať tak čitateľov. Obrátili sa na ľudí v regióne a knižnica má za pár dní už o stovku nových kníh viac. "Či by možno nechceli darovať časť zo svojej knižnice, knihy, ktoré už nechcú čítať, vedia, že sa k nim nevrátia a takto ich posunúť mladším čitateľom," uviedla Alexandra Harvanová. 

Vo svete je však iný trend. V Nemecku je samozrejmosťou digitalizácia. Zatiaľ čo v Nemecku si za poplatok môžte stiahnuť knihu či dokument, v Číne otvorili knižnicu budúcnosti. Knihovníčky nahradili roboty. 

Aj začiatok roka bol plný knižných noviniek. Pozrite si, aké sú horúce tipy na čítanie: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy