Oblačno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Unikátna retro miestnosť v nemocnici pomáha seniorom. Myšlienkami sa prenesú v čase
Zdielať na

Unikátna retro miestnosť v nemocnici pomáha seniorom. Myšlienkami sa prenesú v čase

OSTRAVA / Vďaka dobrej vôli personálu Vítkovickej nemocnice v českom meste Ostrava majú tamojší pacienti možnosť tráviť svoj čas v miestnosti, ktorá akoby ani vôbec nezapadala do nemocničného prostredia. Vznikla tam izba akoby zo 60. či 70. rokov minulého storočia. Dôchodcom sa v nej vracajú spomienky na časy, keď boli mladí, čo má pozitívny vplyv na ich zdravie.

Pracovníci Vítkovickej nemocnice v Ostrave zvolili originálny spôsob terapie. V novej retroizbe sa pacienti cítia ako doma. Osemdesiatštyriročná pacientka Marie si tu veľmi rada posedí na gauči, aby si spolu so sestričkou prelistovali časopisy, ktoré boli populárne za socialistickej éry. Netradičná nemocničná miestnosť je zariadená dobovým nábytkom a nechýbajú v nej doplnky, ktoré patria do zašlých čias.

"S nápadom prišli sestričky, teda oddelenie následnej starostlivosti," povedala hovorkyňa Vítkovickej nemocnice Lucie Drahošová. Nielenže prišli s nápadom, ale viacerí zamestnanci nemocnice aj doniesli kusy nábytku. "Časť nábytku sme zháňali na sociálnych sieťach od darcov," dodala Drahošová. 

Kým sem rozmiestnili nábytok, museli vymaľovať steny. "Najväčší problém bol ten retrovalec na stenu, to je už dnes rarita," uviedla Drahošová. Sestričky, ktoré sa tu starajú o svojich pacientov zdôrazňujú, že v tejto miestnosti si seniori môžu oddýchnuť, čo má dobrý vplyv na ich psychiku.

Nemocnice na Slovensku nakupujú CT prístroje. Sú tieto nákupy efektívne? Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy