Jasno
13°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Vodič zrazil na ceste vlka. Keď to nahlásil, nasledovala hotová procedúra
Zdielať na

Vodič zrazil na ceste vlka. Keď to nahlásil, nasledovala hotová procedúra

ZBOJ/NOVÁ SEDLICA / Skutočnú raritu v stredu dokumentovali pracovníci štátnej ochrany prírody. V Národnom parku Poloniny došlo k stretu auta s asi ročnou vlčicou. Po nahlásení udalosti sa začala hotová procedúra. Zisťovali miery rôznych častí tela a odoberali vzorky na analýzu DNA.

"U vlkov je to ojedinené, on je plaché zviera, ľudí sa bojí, preto je problematické ho vidieť, nie to ešte, aby došlo k stretu s autom," uviedol zoológ Jozef Štofík. Uhynutého jedinca prišli zdokumentovať pracovníci štátnej ochrany prírody a tiež zástupkyňa humenského okresného úradu. Bola to riadna procedúra. Merali rôzne časti tela a odoberali vzorky. "Ide o samicu rok starú zhruba," dodal Štofík s tým, že vlk mal 18 kilogramov. 

Stalo sa to medzi obcami Zboj a Nová Sedlica na území Národného parku Poloniny. Vlk je tu chránený celoročne a poľovníci ho strieľať nesmú. "U nás je vlkov veľa, nám toľko poľovnej zveri strhnú, že to je neúnosné," povedal predseda poľovníckeho združenia Beskyd Zboj Peter Fedič. Zoológ si ale myslí, čo ho prilákalo. "Zver sa sťahuje do nižších polôh, to je hlavná potrava pre vlkov, tak aj vlci sa sťahujú do týchto lokalít," uviedol Štofík. 

Podľa predsedu poľovníckeho združenia je takýto prípad raritou. Vraví, že pri Zboji zrazeného vlka naposledy evidovali pred viac ako 20 rokmi. Touto obhliadkou ale vyšetrovanie nekončilo. Až ďalšie skúmanie definitívne potvrdí, či ide o samicu vlka dravého. "Sú to analýzy DNA cez vzorku. Môže to byť aj hybridizácia vlka, môže to byť kríženec psa a vlka, ďalšia možnosť je kariometrické meranie a to sa vyhodnocuje. Vykazuje znaky vlka, ale je veľmi malý, aj napriek tomu, že je to asi rok starý jedinec," povedal Štofík. 

Odstrel vlkov je kontroverznou témou. Podľa ochranárov správny nie je, poľovníci ho zas považujú za jednu z najvzácnejších trofejí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy