Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na vlastnej koži: Takto prichádzajú Slováci v Poľsku o peniaze
Zdielať na

Na vlastnej koži: Takto prichádzajú Slováci v Poľsku o peniaze

ZAKOPANÉ / Reportérovi TV JOJ sa podarilo odhaliť, akým spôsobom Poliaci zarábajú na Slovákoch pri parkovaní v Zakopanom. Za parkovanie si vypýtajú rovných 5 eur, pričom v automate by ste za hodinu parkovania zaplatili približne 25 centov.

Podivné praktiky mali muži prevádzkovať na jednom z mestských parkovísk pod skokanskými mostíkmi v Zakopanom, ktoré majú v prenájme. Na miesto preto vyrazil reportér so skrytými kamerami.

Počas parkovania prišiel správca parkovania a vypýtal si rovných 5 eur. Na reakciu, že reportér bude platiť zlotými, cenu zmenil na 15 zlotých. 

Asi 20 metrov ďalej bol pritom umiestnený parkovací automat, kde mal redaktora prevádzkovateľ parkoviska podľa dohody s mestom Zakopané nasmerovať. Keď ho chcel konfrontovať, z parkoviska utiekol.

Chýbala suma aj čas

Ide zrejme o bežnú prax nielen voči zahraničným klientom. Podľa daňových zákonov však smú prijímať iba miestnu menu, a teda eurá by bez osobitného povolenia prijímať nemali. To, že muži na parkovisku majú takéto praktiky, nám potvrdili aj Slováci. Turisti zo Slovenska hovoria, že si správca parkoviska vypýtal rovných 5 eur a zloté od nich vôbec nechcel. 

Ak sa ale nenecháte oklamať a zaplatíte v parkomate, výjde vás to podstatne lacnejšie než u parkára.

Na bloku, ktorý vystavil, však chýbala nielen suma, ktorú redaktor za parkovisko zaplatil, ale rovnako aj čas, dokedy je takýto parkovací lístok platný. Navyše, blok bol označený ako nefiškálny, a teda nešlo o daňový doklad. Problémová je aj cena – v parkovacom automate zaplatíte za hodinu státia jeden zlotý, čiže asi 25 centov. Muži na parkovisku ale od vás priamo pýtajú 5 eur.

"Netuším odkiaľ to máte, to je slovo proti slovu," tvrdí zamestnanec parkoviska, pričom na reakciu novinára, že to má nahraté, povedal, že sa nerozprával s ním. 

"Najskôr im navrhujeme cenu a potom ich posielame do parkovacieho automatu. Nie každý musí využiť moju ponuku. Starší ľudia napríklad neovládajú manipuláciu s automatom, " dodáva zamestnanec.

"Povinnosťou prevádzkovateľa parkoviska, ale aj povinnosťou ľudí je, že majú vedieť o tom, že automat tu je. Pokiaľ ide o vyberanie peňazí všetko robíme v súlade s cenníkom," hovorí ďalší zamestnanec parkoviska. 

Polícia eviduje viac prípadov

Prípad je nahlásený aj na polícii, ktorá potvrdila, že eviduje viaceré hlásenia v tejto veci.

"Tento parkovací lístok je dôkazom toho, že musíme začať v danej veci vyšetrovanie a zistiť, na akom základe vyberajú takéto parkovné," tvrdí hovorca polície Roman Wienczorek. 

Kroky sa rozhodol podniknúť aj mestský úrad Zakopané ako majiteľ a prenajímateľ daného parkoviska. O problémoch vie údajne už dlhší čas.

"Na základe informácií od vás, ale aj od návštevníkov Zakopaného vykonáme na mieste kontrolu. Pokiaľ sa to potvrdí, okamžite skončíme s nimi dohodu o prenájme," hovorí Tomasz Filar, mesto Zakopané.

Auto parkovalo pred poliklinikou na mieste určenom pre ZŤP už niekoľko týždňov. Zaberalo tak miesto iným invalidom. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy