Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pellegrini k vražde Jána Kuciaka a jeho priateľky: Vo vyšetrovaní je pokrok, neželám si rozhádané Slovensko
Zdielať na

Pellegrini k vražde Jána Kuciaka a jeho priateľky: Vo vyšetrovaní je pokrok, neželám si rozhádané Slovensko

BRATISLAVA / Premiér Peter Pellegrini sa vyjadril k vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej, od ktorej vo štvrtok ubehol už rok. Vyšetrovanie v tomto prípade ešte ale na konci nie je. Premiér považuje vraždu dvoch mladých ľudí za brutálny akt a útok na jeden z pilierov mladej slovenskej demokracie, ktorým je sloboda slova. 

"Dnes si pripomíname rok od tragickej udalosti, ktorá otriasla Slovenskom. Vraždu dvoch mladých ľudí považujem za brutálny akt a útok na jeden z pilierov mladej slovenskej demokracie, ktorým je sloboda slova. Hneď po svojom nástupe do kresla predsedu vlády som sa jasne vyjadril, že vyšetrenie vraždy je jednou z priorít našej vlády. A preto sa chcem poďakovať vyšetrovateľom a prokurátorom, že svoju prácu vykonávajú skvele a podozriví aktéri vraždy už sedia vo väzbe," vyjadril sa v úvode vide premiér Peter Pellegrini. Ani po intenzívnom vyšetrovaní, práci vyšetrovateľov a prokurátorov nie je prípad uzavretý. 

Táto brutálna vražda rozdelila spoločnosť, ľudia začali pár dní po vražde protestovať a zhromažďovať sa na námestiach. Bojovali a na námestiach bojujú aj dnes za spravodlivosť, demokraciu, Za slušné Slovensko. "Pokrok vo vyšetrovaní je zreteľný. Neželám si rozhádané Slovensko, kde sa bičujú vášne," poznamenal Pellegrini s tým, že celkový pokrok vo vyšetrovaní je zreteľný. 

​Vo štvrtok 21. februára, kedy od vraždy Kuciaka a jeho priateľky uplynul rok, sa ľudia po celom Slovenku opäť zhromažďujú. Prečítajte si, kde všade sa budú konať protesty, ktoré zorganizovala iniciatíva Za slušné Slovensko. 

​"Vyzývam preto: pokojne si pripomeňme pamiatku zavraždených. Je to memento a zároveň dôstojný odkaz, že si všetci želáme, aby sa podobné udalosti už nikdy v živote našej spoločnosti nezopakovali," dodal Pellegrini. 

K spomienke Jána Kuciaka a jeho snúbenice sa vyjadril aj Andrej Danko. "Vyjadrujem veľkú úctu pozostalým tohto ohavného činu. Nesmieme však dovoliť, aby sa táto tragédia zneužívala.  niekoľkokrát som apeloval, aby túto tragickú udalosť nik nezneužíval. Pre mňa je prioritou, aby páchatelia tohto ohavného trestného činu niesli za svoje skutky zodpovednosť. V takéto dni sa nesmie politizovať a zneužívať smrť dvoch mladých ľudí. Každý z nás by si mal túto udalosť pripomenúť so sklonenou hlavou a na ich pamiatku zapáliť sviečku," povedal pri príležitosti smutného výročia predseda parlamentu Andrej Danko.

Na svojom Twitteri sa vyjadril aj Antonio Tajani, predseda Európskeho parlamentu. "Ján, my na teba nezabúdame."

https://twitter.com/EP_President/status/1098544678750826496

​Pozrite si reportáž, ako to vyzeralo pred rokom keď sa brutálna vražda odohrala. Čo sľubovala vláda vtedy a čo dnes?:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy