Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Svet prehráva boj s klimatickými zmenami. Šéf OSN vyzýva krajiny k väčšej vôli riešiť to
Zdielať na

Svet prehráva boj s klimatickými zmenami. Šéf OSN vyzýva krajiny k väčšej vôli riešiť to

Archívna reportáž

ADDIS ABEBA / Generálny tajomník OSN Antonio Guterres vystúpil s príhovorom v etiópskom meste kde prehlásil, že svet prehráva boj s klimatickými zmenami. Pre Afriku by ale táto prehra mohla znamenať to najhoršie. Guterres preto vyzval, aby sa tento problém začal riešiť radikálnejšie.

V hlavnom meste Etiopie sa koná dvojdňový 32. samit Africkej únie, ktorá má 55 členských štátov. Štátny tajomník OSN Antonio Guterres práve tu vyhlásil, že ak nezačneme ostrejšie bojovať s klimatickými zmenami, pre Afriku to môže mať katastrofálne následky, nie len pre ňu.

Afrika tak zaplatí "vyššiu cenu" za klimatické zmeny, hoci tento kontinent k tomuto problému nijak neprispieva. Rast teplôt tak bude v Afrike výraznejší, varoval šéf OSN. Guterres tak vyzval k väčšej politickej vôli riešiť závažný problém s globálnym otepľovaním. Nezabudol ani vyzdvihnúť prímerie, ktoré nastalo medzi Etiópiou a Eritreou, v Južnom Sudáne alebo v Stredoafrickej republike. "Domnievam sa, že Afrika sa stáva príkladom toho, že je možné konflikty riešiť a predchádzať im," poznamenal. 

Medzinárodný panel OSN pre zmenu klímy v októbri uviedol, že rast otepľovania môžeme udržať na úrovni 1,5 sutpňa Celzia v porovnaní s teplotou v predindustriálnom období, no vyžadovalo by to rýchle a bezprecedentné zmeny v ľudskom správaní.

Ľadovce na Antarktíde sa topia

V rokoch 1979 až 1990 prichádzala Antarktída o 36 miliárd ton ľadu ročne. Do roku 2011 sa potom topilo v priemere 76 miliárd ton antarktického ľadu za rok. V rokoch 2012 až 2017 stúplo ročné tempo úbytku tamojších ľadovcov na 219 miliárd ton počas 12 mesiacov. ​Výsledkom je okrem iného rast morskej hladiny o 14 milimetrov za uplynulých 40 rokov. Topenie v Antarktíde prispieva k tomuto procesu 7,5-krát viac než všetky ostatné zdroje na svete.

Globálne otepľovanie treba rozhodne spomaliť. Pozrite si reportáž o tejto problematike, čo všetko ešte spôsobuje:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy