Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Čechách objavili polovicu rizikového mäsa z chorých kráv
Zdielať na

V Čechách objavili polovicu rizikového mäsa z chorých kráv

Archívna reportáž

PRAHA / Polovica mäsa z Poľska z chorých kráv mala putovať do Prahy. Potvrdili to veterinári zo Štátnej veterinárnej správy v Česku. Z 300 kilogramov rizikového mäsa sa do českej metropoly dostalo približne 112 kilogramov.

Približne 112 kilogramov rizikového mäsa z Poľska sa dostalo práve do Prahy. "Z toho 55 kilogramov je stále u obchodníka v Prahe 8, ktorý ho má v sklade. Pôjde to na likvidáciu. Taktiež budú odobrané vzorky," vyjadril sa Petr Majer zo Štátnej veterinárnej správy ČR. Polovicu z 300 kg mäsa z chorých kráv, ktoré sa malo dostať do Čiech, sa tak podarilo nájsť a zaistiť. Ďalšie mäso putovalo do Varnsdorfu, Nového Bydžova a Kostelca nad Labom. Informoval o tom portál novinky.cz. 

Približne 100 kilogramov bolo do Poľska vrátených ešte predtým, než úrady zistili, že sa mäso z chorých kráv nachádza v krajine. 

Mäso sa malo dostať aj do ďalších európskych krajín. Na zozname sú okrem Slovenska a Česka, aj Francúzsko, Portugalsko, Estónsko, Fínsko, Maďarsko, Litva, Rumunsko, Španielsko a Švédsko. 

Matečná potvrdila stredajšie zistenie, že sa mäso dostalo do troch slovenských prevádzok.  Iné podľa nej nepribudli. Malo by ísť o prevádzky -  Cimbalak, s. r. o, Bardejov, Marek Kazimir – MK FOOD, Gaboltov a Ladislav Cabai Bidovce. Zároveň sa vyjadrila, že sa dostalo aj do školských jedální a reštaurácií. "Išlo o 300 kg mäsa typu gulášové čiže odrezky a pod. Mäso skončilo v reštauráciach a školských jedálňach." Ako prvý s touto správou prišiel spravodajský web hn.online.sk.

Ministerka pôdohospodárstva si už predvolala na koberec poľského veľvyslanca, od ktorého žiadala vysvetlenie a prijatie výrazných protiopatrení. Požiadala ho, aby v Poľsku preverili aj ďalšie podozrivé bitúnky. "Aj ten prvý bitúnok odhalili novinári, takže dôrazne som ho žiadala, aby preverili aj tých 6 bitúnkov o ktorých sa hovorí u poľských novinárov, a dali nám informácie,"  povedala Matečná. "Ja som presvedčený, o tom, že toto na slovenských bitúnkoch by sa nemohlo stať, lebo sme neustále pod 24 hodinovým dozorom," povedal predseda SPPK Emil Macho.   

Pre televíziu JOJ Jozef Bíreš zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR potvrdil, že mäso z chorých kráv sa vyskytlo v ďalších 6 prevádzkach na Slovensku. 

Ide o tieto prevádzky:

Marta Ivanova, Čečejovce, ul. Košická 2 – sklad potravín 
Zahorecz Jozef, Levice, ul. Ľudovíta Štúra 10 - predajňa 
Robert Csatari Mäso-Údeniny, Jelšava, ul. Štefánikova 359 - predajňa 
Eva Odreašova Kysucké Nové Mesto ul. Hviezdoslavova 60 - predajňa 
Mäsiarstvo u Urbánka, Trenčín Nám. Sv. Anny 15 
Bistiak Vladimír, Varín ul. Martinčeka 62 – predajňa 

Mäso z chorých kráv sa malo dostať aj na školy. Pozrite si reportáž, kde všade a čo to môže spôsobiť: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy