Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Odborníci vysvetľujú: Ako môže rizikové mäso poškodiť zdravie človeka?
Zdielať na

Odborníci vysvetľujú: Ako môže rizikové mäso poškodiť zdravie človeka?

BRATISLAVA/ KOŠICE / K trom prípadom na východnom Slovensku v priebehu štvrtka pribudli ďalšie prevádzky, do ktorých sa dostalo mäso z chorého hovädzieho dobytka. Spolu je tak na Slovensku zatiaľ 9 subjektov, ktoré s ním prišli do styku. Mäso na naše územie doviezli už v polovici januára. Inšpektori upozorňujú, že jeho konzumácia môže byť zdraviu škodlivá.

Podľa Európskeho výstražného systému sa inkriminované mäso z poľského bitúnku dostalo nielen na východné, ale už aj na stredné a západné Slovensko. Ide o prevádzky vo Varíne, Kysuckom Novom meste, Trenčíne, Leviciach, Jelšave a Čečejovciach, ktoré momentálne preverujú regionálne veterinárne správy. 

"Sú to množstvá od 7,8 kilogramu až do 137 kilogramov. Môžu to byť adresy aj pre vlastnú spotrebu," vyjadril sa Jozef Bíreš riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. Konzumácia mäsa, ktoré má hnisavé ložiská alebo dokonca nádory môže podľa odborníkov ohroziť zdravie človeka. "V prípade, že išlo o mikroorganizmy, ktoré sú prenosné aj potravinami napr. salmonela, enterobaktérie, listéria a ďalšie, môže dôjsť ku vzniku ochorenia s postihnutím tráviaceho systému - hnačky, nevoľnosť, teplota," vysvetlila Daša Račková z ÚVZ. A to najmä, ak mäso nebolo dôkladne tepelne spracované. 

A to aj napriek tomu, že tie najhoršie časti sa zamestnanci poľského bitúnku snažili vyrezať. "Varením, alebo pečením totiž z nakazeného mäsa nemusia škodlivé látky zmiznúť, ako by sme si mohli myslieť," vyjadril sa Peter Šimko z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU Bratislava. Po zjedení takéhoto mäsa hrozia rôzne žalúdočné ťažkosti. Toxické látky v mäse zvyšujú riziko vzniku rakoviny.

Zodpovednosť nesie nielen poľský bitúnok, ale samotní nákupcovia mäsa. "Pokiaľ sa potvrdí ochorenie u ľudí zodpovední je ten, kto posledný predal to mäso spotrebiteľovi," dodal Bíreš. 

Mäso z chorých kráv sa malo objaviť aj na školách. Viac sa dozviete vo videu TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy