Skoro jasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Život na iných planétach je pravdepodobný, inteligencia nie
Zdielať na
Zahraničie

Život na iných planétach je pravdepodobný, inteligencia nie

Zdroj: NASA

Britský astrofyzik je presvedčený, že primitívny život vo vesmíre je veľmi bežný. Ak už teda natrafíte na mimozemšťana, vedec vám radí, že si treba dávať pozor, aby vás nenakazil.

Britský astrofyzik Stephen Hawking si často kladie otázku, či sme vo vesmíre sami. Jeho odpoveď? Pravdepodobne nie. Verejnosť varoval, že v prípade návštevy mimozemšťanov hrozí nakazenie neznámou chorobou.

Pokiaľ je však niekde vo vesmíre život, potom si Hawking kladie otázku, prečo ľudstvo doteraz nenarazilo na mimozemské vysielanie.

Podľa neho je jednou z možností, že mimozemský život neexistuje vôbec, a ak existuje v spojení s vyvinutou inteligenciou, potom sa možno domnievať, že pri schopnosti vysielať signály k vzdialeným planétam, by bol schopný vyrobiť ničivé jadrové zbrane.

Hawking však dáva prednosť tretej možnosti. "Primitívny život je veľmi bežný, inteligentný naopak veľmi vzácny," uviedol s tým, že niektorí by mohli povedať, že sa takýto život ešte nevyvinul ani na našej Zemi.

Astrofyzik je pritom odporcom správ o návštevách mimozemšťanov na Zemi. Takéto správy o únosoch ľudí mimozemšťanmi sú podľa neho nepravdepodobné. No vzhľadom k tomu, že takýto život nemusí mať DNA, Hawking varuje: "Pokiaľ by ste sa stretli s mimozemšťanom, dávajte si pozor. Mohli by ste sa nakaziť ochorením, proti ktorému nebude mať vaše telo protilátky."

Šesdesiatšesťročný britský vedec počas prednášky k 50. výročiu vzniku NASA prirovnal odporcov finančne nákladných letov do vesmíru k odporcom Kryštofa Kolumba, ktorému vďačíme za objavenie Ameriky. "Objav Nového sveta znamenal hlbokú zmenu toho starého. Len si predstavte, že by sme nemali Big Mac, alebo KFC," poznamenal vedec.

Zdielať na

Najčítanejšie správy