Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Manželka zavraždeného starostu: Môjho muža zabili slová
Zdielať na

Manželka zavraždeného starostu: Môjho muža zabili slová

VARŠAVA / Vdova po zavraždenom starostovi poľského mesta Gdansk Pawla Adamowicza tento týždeň v rozhovore pre poľský portál onet.pl obvinila verejnoprávnu televíziu z nepriameho podielu na vražde jej manžela.

"Môjho muža zabili slová," vyhlásila Magdalena Adamowiczová, podľa ktorej si vrah vybral za obeť jej manžela kvôli "jazyku nenávisti" šíreného proti nemu v médiách."Je to zodpovednosť TVP, ja si to tak myslím," vyhlásila Adamowiczová. "Tí, ktorí útočili na môjho muža, to neboli novinári. Tí ľudia si nezaslúžia takéto označenie," povedala tiež Adamowiczová s tým, že jeden z nich "mnohokrát behal po meste za Pawlom a vykrikoval na neho urážky".

​Adamowiczová vedeniu TVP odkázala, že ju za jej slová môže pokojne zažalovať. Televízia v stredu večer vydala vyhlásenie, že Adamowiczovú nezažaluje, pretože sa na ňu vzhľadom na to, že prežíva obdobie smútku, vzťahuje "kultúrna imunita". TVP si však stojí za tým, že "pripísať jej akúkoľvek zodpovednosť na tomto zločine je lož". Televízia už v minulých dňoch varovala, že toho, kto jej bude zodpovednosť za smrť starostu Gdansku pripisovať, poženie na súd.

Národno konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) po volebnom víťazstve v roku 2015 dosadila nové vedenie verejnoprávnej televízie a rozhlasu i do tlačovej agentúry PAP. Najväčšia opozičná strana Občianska platforma (PO) sa dlhodobo sťažuje, že za vlády PiS prestala TVP plniť úlohu verejnoprávneho média.Kritika opozície zosilnela po útoku na starostu Gdansku Pawla Adamowicz, na ktorého 13. januára zaútočil počas charitatívnej akcie 27-ročný muž. Deň po Adamowiczovom úmrtí odvysielala TVP v hlavnej spravodajskej relácii reportáž o "jazyku nenávisti".

Selektívne do nej ale vybrala iba slovné výpady politikov Občianskej platformy proti PiS, čím si vyslúžila kritiku aj od konzervatívnych komentátorov. Vedenie PO v utorok oznámilo, že bude úplne bojkotovať (TVP) a vyzvalo svojich predstaviteľov na celoštátnej i regionálnej úrovni, aby prestali chodiť do všetkých jej programov. Hodlá tak robiť až do doby, než skončí súčasné vedenie televízie dosadené vládnucou stranou Právo a spravodlivosť (PiS).

Podľa Adamowiczovej majú politici, ktorí sú v súčasnosti v Poľsku pri moci, nástroje na prenasledovanie a ničenie ľudí. Pripomenula, že v posledných rokoch sa PiS zamerala napríklad na teraz už nežijúceho režiséra Andrzeja Wajdu, ktorý verejne vystupoval proti tejto strane.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy