Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tvrdý brexit ohrozuje rybárov. Európska komisia navrhuje dve riešenia
Zdielať na

Tvrdý brexit ohrozuje rybárov. Európska komisia navrhuje dve riešenia

Archívna reportáž

BRUSEL / Európska komisia pokračuje v prípravách na tvrdý brexit, teda na možný odchod Británie z Európskej únie 29. marca bez akejkoľvek vzájomnej dohody. Komisári v stredu odsúhlasili dva legislatívne návrhy, ktoré majú zmierniť dopady takéhoto vývoja na európskej rybárstvo.

Prvý z návrhov umožní povoliť britským rybárskym lodiam vstup do vôd Európskej únie do konca roka 2019 za predpokladu, že sa Británia zachová rovnakým spôsobom voči plavidlám krajín EÚ. Zjednodušuje tiež povoľovania rybolovu pre britské lode, opäť za predpokladu recipročného prístupu z britskej strany.

Druhý umožní rybárom a rybárskym firmám z krajín únie požiadať o kompenzáciu z príslušného unijného fondu za dočasné prerušenie práce. Podľa komisie by to malo rybárom pomôcť prekonať ťažkosti spôsobené v prípade "tvrdého brexitu" náhlym ukončením prístupu do britských vôd.

Európska únia a jej 27 krajín zintenzívňujú prípravy na britský odchod neupravený vzájomnou dohodou po tom, čo dlhú dobu a komplikovane dojednávanie text tento mesiac zhodila zo stola britská snemovňa.

Britská premiérka predostrela aj plán B brexitu, keďže jej pôvodný plán poslanci nepodporili:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy