Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Európska komisia upozorňuje na udeľovanie občianstiev. V niektorých krajinách predstavuje riziko
Zdielať na

Európska komisia upozorňuje na udeľovanie občianstiev. V niektorých krajinách predstavuje riziko

Zdroj: Stuart Chalmers

Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / Európska komisia sa rozhodla varovať niektoré európske krajiny, aby lepšie preverovali, komu predajú svoje občianstvá. Umožňujú tak vstup ďalších ľudí na územie Európskej únie. V istých situáciách by to mohlo znamenať narušenie bezpečnosti.

Malta, Cyprus a Bulharsko by mali dostať od Európskej komisie varovanie, aby lepšie preverovali ľudí, ktorým udeľujú občianstvo. S výsledkom mapovania situácie  členov uníjnej exekutívy zoznámila komisárka pre spravodlivosť Viera Jourová. 

"Myslíme si, že v dnešnej situácií to môže znamenať aj určité bezpečnostné ohrozenie. Štáty predávajú niečo, čo patrí celej Európe," upozorňuje komisárka pre spravodlivosť. Pre trojicu krajín je predaj pasov do Európskej únie finančným príjmom. Získanie občianstva v jednej z krajín znamená pre bohatých zahraničných investorov , často z Ruska, možnosť voľného pohybu po celej Európskej únii.

"Hovoríme o otvorení zlatej brány do Európy pre niektorých privilegovaných ľudí, ktorí majú na to, aby si občianstvo alebo pobyt zaplatili. Sledujeme to so znepokojením," upozornila ďalej Jourová.  Komisia v stredu dostala výsledky vôbec prvého mapovania podobných systémov krajín únie. Práve Bulharsko, Cyprus a Malta umožňujú občanom tretích krajín získať "zlatý pas" výmenou za investície medzi 800 tisíc a 2 miliónmi eur. 

Ani v jednej z týchto schém, ktoré sú menej prísne než u štandardného postupu pri získaní občianstva, pritom podľa EK neexistuje podmienka pobytu v krajine, či väzba zaň. Štáty naviac často ani neinformujú komu, a prečo podobným spôsobom udelili občianstvo. "Ak sa stanete občanom jedného členského štátu, stávate sa občanom EÚ so všetkými právami, vrátane voľného pohybu a prístupu na vnútorný trh," povedala na záver Jourová. 

Komisia poukazuje taktiež na možné súvislosti s "praním špinavých peňazí", korupciu a daňové úniky. Povolenie k pobytu je za poplatok najviac možné získať v 20 štátoch bokov, vrátane krajín ako je Veľká Británia či Španielsko. 

Komisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopoulos zároveň zdôraznil, že komisia bude monitorovať či krajiny európske pravidlá skutočne dodržiavajú. Komisia sa spolu s členskými štátmi chystá zriadiť skupinu expertov, ktorí by do konca tohto roka mali prísť s návrhom jednotného systému bezpečnostných previerok pre podobné národné schémy. 

Europoslanci začali riešiť problematiku súvisiaci s autonómnymi autami. Chcú navrhnúť novú legislatívu, pretože umelá inteligencia v autách by mohla dokonca rozhodnúť o živote človeka. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy