Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Údajní novičokoví útočníci a šéfovia ruskej vojenskej spravodajskej služby dostali zákaz vstupu do EÚ
Zdielať na

Údajní novičokoví útočníci a šéfovia ruskej vojenskej spravodajskej služby dostali zákaz vstupu do EÚ

Archívna reportáž

BRUSEL / Európska únia uvalila v pondelok sankcie na štyroch Rusov v súvislosti s otrávením bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v Anglicku v marci 2018. Rozhodli o tom ministri zahraničia EÚ na zasadnutí v Bruseli.

Sankcie sa týkajú dvoch agentov ruskej vojenskej spravodajskej služby GRU Anatolija Čepigu a Alexandra Miškina, ktorí útok v Salisbury údajne vykonali, ako aj riaditeľa GRU Igora Olegoviča Kostyukova a jeho zástupcu Vladimira Stepanoviča Aleksejeva, ktorí sú obvinení z toho, že "vzhľadom na ich vysokú riadiacu pozíciu" sú "zodpovední za držbu, prevoz a použitie" nervového jedu. 

Reštriktívnymi opatreniami potrestali aj jedno sýrske stredisko pre vývoj chemických zbraní a piatich Sýrčanov, ktorí zodpovedajú za jeho činnosť. Sankcie zahŕňajú zmrazenie ich európskeho majetku a zákaz vstupu na územie Európskej únie. Zároveň sa tým zakazuje ktorémukoľvek občanovi či firme z Únie aby subjektom sankcií finančne pomáhali.

Jed novičok, ktorý bol v Salisbury použitý, spôsobil vážne otravy trom ľuďom a zabil štvrtú osobu, Dawn Sturgess.

Európska únia teraz prvýkrát využila nové, len vlani v októbri vytvorené právomoci na sankcie v spojitosti s výrobou a použitím chemických zbraní.

Všetci štyria dôstojníci GRU zotrvávajú v Ruskej federácii, ktorá ich nevydá. Moskva od začiatku popiera akúkoľvek vinu mužov obvinených z vraždy a z pokusu o vraždu.

V ruskej štátnej televízii sa dvaja agenti vyjadrili, že boli v Salisbury iba ako turisti, pozrieť si katedrálu. Slabo uveriteľný príbeh bol vyvrátený okrem iného zistením a zverejnením ich pravej identity.  

Na sankcie EÚ zareagoval hovorca Kremlinu Dmitrij Peskov so slovami, že dvojica mužov "je podozrievaná bezdôvodne."

Konstantin Kosačjov, predseda výboru pre zahraničné vzťahy hornej komory ruského parlamentu varoval, že "takéto nezodpovedné rozhodnutia môžu dlhodobo negatívne ovplyvniť vzťahy medzi EÚ a Ruskom."

Pozrite sa na to, ako sa zmenil život v Salisbury po útoku smrteľným jedom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy