Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Theresa May a jej brexitový plán B
Zdielať na

Theresa May a jej brexitový plán B

LONDÝN / Premiérka predstúpila pred britských poslancov a snaží sa získať ich podporu. Opozícia ju kritizuje so slovami, že avizovaný plán B je opäť len plán A, ktorý už raz v parlamente zlyhal.

Líder opozičnej strany práce Jeremy Corbyn vyhlásil, že s premiérkou bude rokovať až potom, ako mu dá záruky, že nedôjde k tvrdému Brexitu bez dohody s EÚ. Reagoval tak na jej kritiku, že sa nezapája do diskusie. 

Premiérka povedala, že plán B prináša najmä tri zmeny, ktorými majú byť: flexibilnejšia a otvorenejšia stratégia rokovania v druhej fáze, silné záruky pre práva pracujúcich a pre životné prostredie a záväzok voči Severnému Írsku, ktorý bude prijateľný pre poslancov.

Kritici však vravia, že to je to isté, ako jej plán spred šiestich týždňov.

O novom návrhu Theresy May budú poslanci hlasovať 29. januára. Ak jej ho neschvália, Spojené kráľovstvo čaká  odchod z EU 29. marca bez dohody či prechodného obdobia

Pozitívna správa pre občanov EÚ je, že Theresa May ohlásila odstúpenie od registračného poplatku 65 eur. Občania krajín Únie, ktorí už poplatok zaplatili, dostanú peniaze nazad. 

Pozrite si, ako odmietli poslanci prvý návrh Theresy May:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy