Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
V poľnohospodárstve využívame príliš veľa pesticídov. EP pripravuje novú legislatívu
Zdielať na

V poľnohospodárstve využívame príliš veľa pesticídov. EP pripravuje novú legislatívu

ŠTRASBURG / V poľnohospodárstve využívame až príliš veľa pesticídov a mnohé z nich môžu byť škodlivé. Pri niektorých dokonca ani nepoznáme dopad na ľudské zdravie. Tieto argumenty zaznievajú v Európskom parlamente. Europoslanci preto pripravujú novú legislatívu o využívaní pesticídov v poľnohospodárstve. V blízkosti škôl, či nemocníc bude platiť zákaz ich používania.

Otázku používania pesticídov sme podľa europoslancov neriešili dlhé roky. No a na náš trh sa medzitým dostali látky, ktoré tu podľa nich nemajú čo robiť. “By sme mali zmúdrieť a dávať si omnoho väčší pozor na to, čo používame,” povedal europoslanec Branislav Škripek.

A hlavne kde ich používame. Po novom sa totiž nebudú môcť používať v blízkosti škôl, detských ihrísk, nemocníc, či pôrodníc. “Môžu spôsobiť rakovinu a jednoznačne takéto látky už nesmú byť nikdy použité v boji proti burinám,” hovorí europoslanec Miroslav Mikolášik. “Je nesmierne dôležité, aby sme hľadali alternatívy voči týmto látkam,” dodáva poslankyňa Jana Žitňanská.

Pripravuje sa aj revízia všetkých pesticídov, ktoré už používame v Európskej únii. Osobitný výbor totiž odhalil vážne pochybenia v prípade ich schvaľovania. “Na vine mnohých chorôb rozšírujúcich sa v strednej Európe, u nás na Slovensku, ale aj všade vo svete sú pesticídy,” uviedla europoslankyňa Monika Smolková.  Po novom už bude potrebná ich dlhodobá štúdia vplyvu na ľudské zdravie. A k týmto výsledkom bude musieť mať prístup aj verejnosť.

“Aby potraviny, ktoré občania kupujú, boli pokiaľ možno dopestované s čo najmenším vplyvom chemických prostriedkov,” dodal europoslanec Ivan Štefanec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy