Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zastavíme tvrdý Brexit - poslanci plánujú nezvyčajný krok
Zdielať na

Zastavíme tvrdý Brexit - poslanci plánujú nezvyčajný krok

Archívna reportáž

LONDÝN / Portál Buzzfeed tvrdí, že má k dispozícii informácie o tajnom pláne britských poslancov zabrániť takzvanému tvrdému Brexitu, teda odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie bez dohody. Ide o postup, ktorý by narušil bežný parlamentný postup a umožnil by menšine poslancov prevziať iniciatívu.

Portál BuzzFeed News tvrdí, že bývalý konzervatívny štátny žalobca Dominic Grieve spolupracuje s poslancami viacerých politických strán, vrátane vedúcich predstaviteľov labouristického hnutia, ktorí sú za zotrvanie Spojeného kráľovstva v Únii. Chystajú nový dodatok, ktorý by umožnil parlamentu prevziať kontrolu nad procesom Brexitu a predložiť zákony, ktoré by mohli predĺžiť alebo stiahnuť článok 50.

To by znamenalo rozkol so stáročia zaužívaným ústavným postupom, ktorý umožňuje, aby sa poslanci prednostne zaoberali vládnymi záležitosťami. Ak uspejú, získali by možnosť prioritne predložiť návrh s podporou menšiny 300 poslancov z piatich strán, vrátane 10 poslancov vládnej strany.

V podstate by to znamenalo, že by sa návrh zákona mohol dostať na prerokovanie aj bez podpory vlády. Ak by bola legislatíva schválená, opozícia by mohla zablokovať Brexit bez dohody.

Doteraz bola zhoda v tom, že predĺžiť či stiahnuť článok 50, s cieľom zabrániť tomu, aby Briti vypadli z Únie bez dohody, môže jedine exekutíva  

Túto stratégiu preberal jeden z lídrov rebelujúcich poslancov so svojimi kolegami v parlamentnej čajovni. Portál BuzzFeed News tvrdí, že má informácie of zdroja, ktorý má prístup k danej diskusii. 

Nezvyčajný plán by dokázal premôcť schopnosť vlády kontrolovať to, o čom sa v parlamente hlasuje a Theresa May by pravdepodobne nebola schopná nájsť dostatočný počet poslancov z piatich politických strán, ktorí by podporili jej návrh ohľadne Brexitu.

Vo Westminstri je aktívnych 639 zo 650 poslancov, teda k jednoduchej väčšine by stačilo získať 320 hlasov.

Dominic Grieve informácie odmietol komentovať. Jeden z poslancov z prostredia chystaného kroku však tvrdí: "Myslieť si, že je na tomto niečo nedemokratické, keď čokoľvek, čo sa nakoniec stane, musí byť schválené väčšinou, je nezmysel." Poslanec vyhlásil, že stretnutie s kolegami na túto tému sa má uskutočniť už v pondelok. 

Zdroj z prostredia parlamentu označil plán za pokus zvrátiť výsledky referenda: "Je to ďalší príklad toho, ako sa stáročia používané postupy prevrhnú aby uspokojili agendu, ktorá popiera výsledky referenda." 

Viacerí poslanci však tieto slová odmietajú s tým, že parlament má právo rozhodnúť o pláne Brexitu, keďže premiérkin plán zlyhal. 

Theresa May a jej vláda síce prežila hlasovanie o nedôvere, nemá však podporu väčšiny ohľadne spôsobu uskutočnenia Brexitu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy