Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Demonštrácie a dopravné obmedzenia po celom Maďarsku
Zdielať na

Demonštrácie a dopravné obmedzenia po celom Maďarsku

BUDAPEŠŤ / Ak sa dnes chystáte do Maďarska, rátate s možnosťou lokálnych dopravných obmedzení. Vo viacerých mestách sa totiž konajú veľké demonštrácie a protestné pochody proti takzvanému "otrockému" pracovnému zákonníku, ktorý nedávno schválila Orbánova vláda.

Sobota sa u našich južných susedov nesie v znamení rozsiahlych občianskych protestov. Maďari demonštrujú v Budapešti, vo všetkých krajských ako aj v ďalších mestách v krajine. Protestné pochody na viacerých miestach vyústia aj do obmedzenia dopravy. Od skorého poobedia sa preto neodporúča vchádzať automobilom do centra Budapešti. Skupina protestujúcich oznámila aj čiastočnú blokádu cesty vedúcej na letisko Ferihegy.

Celoštátne protesty organizujú štrajkový prípravný výbor odborárov, no pridali sa aj viaceré politické strany, socialistická MSZP, Jobbik, LMP, DK, Párbeszéd (Dialóg) a Momentum.

Oficiálne potrvajú demonštrácie v Budapešti do večera do šiestej. Pôvodne sa malo protestovať aj pred parlamentom, organizátori však oznámili, že na Kossuthovom námestí demonštrácia nebude. 

Okrem maďarských miest vyjadria solidaritu s protestujúcimi aj ľudia v zahraničí - demonštrácie boli nahlásené v Oslo, Amsterdame, Viedni, Dubline, Londýne, Mníchove, Berlíne a Hamburgu.

Vlnu nevôle vyvolalo schválenie novely zákonníka práce, ktorý opozícia nazýva len "otrockým". K protestom došlo potom, ako vláda dala jednoznačne najavo, že odmieta rokovať s odborármi o ich štyroch požiadavkách týkajúcich sa mien v zákonníku práce. 

Orbánovi kritici sa množia nielen v uliciach maďarských miest, ale aj v európskych inštitúciách:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy