Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chce spraviť niečo spektakulárne, varovala matka políciu, predtým ako jej syn bodol starostu
Zdielať na

Chce spraviť niečo spektakulárne, varovala matka políciu, predtým ako jej syn bodol starostu

Archívna reportáž

VARŠAVA / Stefan W., ktorý je podozrivý z vraždy starostu mesta Gdansk, Pawla Adamowicza, nedávno plánoval útok vo Varšave. Muž to údajne povedal pri výsluchu po nedeľňajšom atentáte na Adamowicza.

Rovnako matka údajného páchateľa upozorňovala políciu na to, že chce urobiť niečo "spektakulárneho, aby sa všetci dozvedeli o jeho krivde". Robil jej starosti jeho psychický stav, jeho silné pocity krivdy, ktorú podľa neho mali na svedomí politici. Stefan W. si odpykával vo väzení trest päť a pol roka za bankové prepadnutia. Vedenie väznice ale uviedlo, že v liste, ktorý im polícia poslala, sa nepísalo nič o obavách matky Stefana W., ale len o tom, že sa cíti byť nespravodlivo trestaný.​

​V deň, keď bol Stefan W. prepustený z väzenia, odcestoval do Varšavy. Pri výsluchu po útoku na starostu Gdanska Adamowicza údajne vypovedal, že tam chcel "urobiť niečo veľké, o čom všetci budú hovoriť". Vraj mu išlo o útok v dave. Prečo nakoniec nič neurobil, nie je jasné.

V nedeľu sa Stefan W. počas charitatívnej akcie v Gdansku s nožom v ruke vrhol na Adamowicza a niekoľkokrát ho bodol. Starosta utrpel vážne zranenia, ktorým v pondelok popoludní podľahol.

Zástupca gdanského starostu Piotra Kowalczuka v stredu navštívil matku Stefana W. a ponúkol jej pomoc zo strany mesta. Žena podľa neho od nedele žije v strachu a stala sa obeťou nenávistných slovných útokov. Rodina už využila pomôcť psychológa.

Rakva s telom Adamowicza bude vo štvrtok popoludní vystavená v Európskom centre Solidarity, kam sa s ním budú ľudia môcť prísť rozlúčiť. V piatok bude rakva prevezená do baziliky Nanebovzatia Panny Márie.

Na polícii medzitým skončili ďalší ľudia, ktorí na internete zverejňovali agresívne komentáre. V Sliezsku policajti zadržali 34-ročného muža, ktorý si verejne robil žarty z Adamowiczovej vraždy a gratuloval údajnému páchateľovi. Policajti zadržali tiež iného užívateľa internetu, ktorý hrozil starostovi Vroclavi Jacku Sutrykovi, že ho "rozpára".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy