Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Letisko Gatwick opäť po výpadku spustilo prevádzku. Nad areálom zas lietal dron, povolali ostreľovačov
Zdielať na

Letisko Gatwick opäť po výpadku spustilo prevádzku. Nad areálom zas lietal dron, povolali ostreľovačov

LONDÝN / Na letisku Gatwick v piatok obnovili lety. Zastavená prevádzka ovplyvnila zhruba 120-tisíc pasažierov. Tí ale stále nemajú vyhraté. Ich spoje môžu zrušiť, alebo meškať. Letisko večer ale opäť zastavilo prevádzku. Ide o preventívne opatrenie, nad areálom vraj opäť lietal dron. O niekoľko desiatok minút bola situácia opäť iná - letisko zasa fungovalo.

Na britskom letisku Gatwicku v piatok ráno obnovili lety po tom, čo tamojšie pristávacie dráhy na viac ako 24 hodín uzavreli pre prelety dronov nad areálom letiska. Zástupcovia letiska o 6:14 miestneho času informovali, že "dráhy sú momentálne prístupné a na odlety a prílety je naplánovaný obmedzený počet lietadiel". Zároveň vyzvali pasažierov, aby si pred príchodom skontrolovali svoje lety, keďže niektoré z nich budú meškať alebo ich zrušia.​

​Drony, ktoré polícia označila za priemyselné, po prvý raz videli nad druhým najrušnejším letiskom v Spojenom kráľovstve v stredu večer. Pre riziko zrážky úrady následne prerušili všetky lety a prichádzajúce lety odklonili na iné letiská vo Veľkej Británii, Francúzsku a Holandsku. Zastavená prevádzka ovplyvnila zhruba 120-tisíc pasažierov. Mnohí cestujúci na Gatwicku podľa vlastných slov uviazli v chladných podmienkach a stovky ľudí prespávali na lavičkách a na podlahe vo vnútri letiska. Veľa pasažierov a ich rodín sa sťažovalo, že ich kompetentné orgány neinformovali o odklonených letoch.

Zástupcovia letiska v stanovisku naznačili, že sa úrady obávajú ďalších preletov, ktoré by mohli viesť k opätovnému pozastaveniu letov. Drony bolo nad areálom letiska vidno aj počas štvrtka. Polícia a letecké orgány, ktorým asistuje armáda, pátrajú po páchateľovi či páchateľoch. Podľa polície, ktorá vylúčila teroristický úmysel, mali prelety maximálne narušiť dopravu počas sviatkov.

Najčastejšími dôvodmi zrušených letov sú štrajky, sopky a prírodné katastrofy a tiež teroristické útoky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy