Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Líder opozície Corbyn pobúril parlament. Premiérku May mal označiť za hlúpu ženu
Zdielať na

Líder opozície Corbyn pobúril parlament. Premiérku May mal označiť za hlúpu ženu

Archívna reportáž

LONDÝN / Líder britských labouristov Jeremy Corbyn vyvolal v dolnej komore parlamentu búrku emócií, keď podľa mnohých v reakcii na kritiku premiérky Theresy May zamrmlal slová "hlúpa žena". Predseda Dolnej snemovne John Bercow následne vyzval Corbyna, aby sa ospravedlnil. Vodca labouristov sa k tomu nevyjadril, hovorca strany ale uviedol, že Corbyn povedal "hlúpi ľudia".

Incident sa odohral po tom, ako May Corbynovi odkázala, že z jeho pôsobenia nie je nadšená Británia ani jeho stranícki kolegovia. Kamera sa potom obrátila na zachmúreného vodcu opozície, ktorý si sám pre seba niečo povedal. 

Predseda snemovne ihneď vyzval Corbyna, aby sa ospravedlnil, ten ale hneď po skončení výmeny s premiérkou snemovňu opustil. Hovorca Labouristickej strany následne tvrdenie o slovnom útoku voči May odmietol. "Nemyslím si, že tu existuje akýkoľvek dôvod k ospravedlneniu," dodal. 

Šéf snemovne Bercow prisľúbil, že incident preskúma a ešte v stredu sa k nemu poslanci vyjadria. Časť hnevu konzervatívcov sa ale obrátila aj proti jeho osobe. Bercow totiž tento rok čelil obvineniu z toho, že za "hlúpu ženu" Andreu Leadsom, ktorá v Dolnej snemovni dohaduje vládne záležitosti. 

Premiérka May prednedávnom čelila aj kritike z vlastných radov. Niektorí z nich sa jej snažili vysloviť nedôveru. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy