Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Do brexitu ostáva 100 dní. Británia i EÚ sa pripravujú na tvrdý odchod
Zdielať na

Do brexitu ostáva 100 dní. Británia i EÚ sa pripravujú na tvrdý odchod

Archívna reportáž

LONDÝN / Už iba 100 dní ostáva do 29. marca 2019, kedy by podľa súčasného plánu mala Veľká Británia odísť z Európskej únie. Odchod ale stále nie je dohodnutý a obe strany sa tak čím ďalej tým viac začínajú zaoberať možnosťou, že k dohode nedôjde.

Európska komisia v stredu predstavila osem legislatívnych návrhov, ktorými chce Úniu lepšie pripraviť na variantu, ktorú mnohí považujú za katastrofálnu. Opatrenia sa majú podľa informácií ČTK týkať leteckej dopravy i finančných služieb. Komisia má následne členským krajinám EÚ navrhnúť, ako by sa na "tvrdý" brexit mali pripraviť samostatne. "Tieto kroky nebudú a nemôžu odstraňovať celkový dopad scenára tvrdého brexitu, nijak nenahradia nedostatok prípravy ostatných zainteresovaných strán ani nie sú odrazom výhod plného členstva v Európskej únii či podmienok prechodného obdobia tak, ako je definované v dohode o odstúpení," uviedla komisia.

Jedným z návrhov je napríklad plán umožniť v prípade brexitu bez dohody až do konca budúceho roku britským prepravcom voziť tovar do krajín Európskej únie. Predpokladom ale je, že Londýn sa voči dopravcom z krajín EÚ zachová recipročne.

Komisia tiež členským krajinám odporúča pragmatické správanie a v prípade tvrdého brexitu požadujú, aby členské krajiny zaistili britským občanom na ich území ďalší pobyt legálne. Zaistiť byť tiež mali istotu napríklad ohľadom ich dôchodkov či zdravotného poistenia. 

Pre vystupňovanie príprav na hroziaci brexit bez dohody sa v utorok rozhodla aj britská vláda, ktorá čelí ostrej kritike pre odklad parlamentného hlasovania o podmienkach dohodnutých v Bruseli. "Dva a pol roka sme sa točili v kruhu, nemôžeme proste nikam nedôjsť. Teraz musíme nejako rozhodnúť o tom, kam dôjdeme," povedala v utorok na mimoriadnej poslaneckej debate o brexite konzervatívna poslankyňa a bývalá ministerka školstva Justine Greening.

Brexit bol aj dôvodom, prečo chceli konzervatívni poslanci odvolať premiérku Theresu May. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy