Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rusi sa dostali na druhé miesto v rebríčku najväčších výrobcov zbraní
Zdielať na

Rusi sa dostali na druhé miesto v rebríčku najväčších výrobcov zbraní

BRATISLAVA / Ruská federácia predbehla Spojené kráľovstvo a dostala sa na druhé miesto v medzinárodnom rebríčku najväčších producentov zbraní na svete. Posilnenie ruského zbrojného priemyslu oznámila správa Štokholmského medzinárodného ústavu na výskum mieru (Stockholm International Peace Research Institute, SIPRI).

V Top 100 rebríčku SIPRI, zozname najväčších spoločností na výrobu zbraní a armádnych služieb, sa ruské zbrojárske spoločnosti v roku 2017 dostali na druhé miesto s 9.5%-ným podielom z celkového objemu predaných zbraní. Na prvom mieste sú Spojené štáty americké s 57% a na tretie miesto sa zosunulo Spojené kráľovstvo s 9.0%-ným podielom. Podľa SIPRI ruské firmy v roku 2017 predali zbrane za 37.7 miliárd dolárov.

"Ruské spoločnosti zaznamenali výrazný nárast predaja svojich zbraní od roku 2011," povedal Siemon Wezeman, starší výskumník SIPRI. "Je to v súlade s rastúcimi výdavkami Ruska na nákup výzbroje s cieľom modernizovať svoje ozbrojené sily. Tieto spoločnosti nemajú na ruskom trhu konkurenciu a polepšili si vďaka rastúcemu rozpočtu pre rezort obrany, ktorým sa prezident Vladimir Putin snaží modernizovať ozbrojené sily krajiny."

Trend rastu sa však zastavil v roku 2017, keď Moskva minula na obranu 61 miliárd dolárov, čo bolo o 17% menej ako v predchádzajúcom roku a taktiež to bol podľa údajov SIPRI prvý medziročný pokles od roku 1998. 

Ruský export zbraní je však naďalej veľký a do top 100 spoločností sa dostali aj viaceré rozšírené spoločnosti. Celkový predaj zbraní spoločností v Top 100 narástol oproti roku 2016 o 2.5% na 398,2 miliardy dolárov. To je až 44%-ný nárast oproti údajom z roku 2002, kedy sa prvýkrát začali merať porovnateľné údaje. Tieto údaje nezahŕňajú čínske spoločnosti, pre ktoré nie sú k dispozícii informácie.

Podľa portálu CNN obsadili ruské zbrojárske firmy 10 priečok zo zoznamu SIPRI Top 100. Medzi ďalšie významné zmeny patrí 24%-ný nárast predaja tureckých zbrojných spoločností. "Tento významný nárast odráža ambície Turecka plne rozvinúť svoj vlastný zbrojný priemysel, aby uspokojilo rastúci dopyt o zbrane a stalo sa menej závislým na zahraničných dodávateľoch," hovorí ďalší výskumník SIPRI Pieter Wezeman. 

Na zozname Top 100 sa nachádza 42 zbrojárskych firiem z USA. Ich spoločný predaj dosiahol 2.0%, vo výške 226,6 miliárd dolárov. Aude Felurant, riaditeľ Programu prevodu zbraní a armádnych výdavkov v SIPRI hovorí: "Americké spoločnosti priamo profitujú z dlhodobého dopytu amerického ministerstva obrany o zbrane."

Najvýznamnejším producentom zbraní je Lockheed Martin, podľa správy vlani dosiahol predaj vo výške 44,9 miliárd dolárov. Začiatkom decembra sa v Bielom dome riešil obranný rozpočet USA a prezident Donald Trump odstúpil od plánov znížiť vojenské výdavky. V tweete z 3. decembra nazval rozpočet vo výške 716 miliárd dolárov "šialeným", neskôr súhlasil s návrhom ministra obrany Jamesa Mattisa a na budúci rok navrhol rozpočet vo výške 750 miliárd dolárov.

Viaceré štáty Európskej únie sú zapletené do nelegálneho predaja zbraní - prvý krok je legálny, zbrane sa vyvezú do krajiny s platným povolením. Odtiaľ sa však potom často dostávajú do rúk ozbrojeným skupinám, ktoré ich môžu namieriť aj na občanov EÚ, vysvetľuje europoslankyňa Monika Smolková

Súvisiace články

Najčítanejšie správy