Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Najvyšší súd zamietol sťažnosť Mariana Kočnera. Na slobodu opäť nejde
Zdielať na
Krimi

Najvyšší súd zamietol sťažnosť Mariana Kočnera. Na slobodu opäť nejde

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Najvyšší súd v utorok na neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosť Mariana Kočnera voči väzbe ako nedôvodnú. Ten sa tak už po niekoľkýkrát neúspešne pokúsil dostať na slobodu.

Kočner podal sťažnosť na Najvyšší súd SR 28. novembra. 

Marian Kočner už niekoľkokrát podal sťažnosť na Špecializovaný trestný súd. O jeho sťažnosti naposledy rozhodoval 20. novembra. Obvineného nechal vo väzbe,  "Uznesenie sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu bolo dnes (20. 11. 2018) Úradu špeciálnej prokuratúry doručené. Z uznesenia vyplýva, že sudca pre prípravné konanie zamietol žiadosť obvineného M. K. o prepustenie z väzby a neprijal žiadnu náhradu väzby, teda ani peňažnú záruku." Kočner podľa denníka Pravda ponúkal aj kauciu vo výške milión eur, aby ho Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici prepustil z väzby. Sudca ho ale nechal za mrežami.

Len pred pár dňami obletela médiá správa o tom, že sa v trezore Mariana Kočnera našli nahrávky Gorily. Išlo o prehliadky NAKA z októbra tohto roka.

"Obvinený je väzobne stíhaný pretože je dôvodná obava, že by pokračoval v trestnej činnosti ekonomického charakteru, pretože mu bolo doposiaľ vznesených 5 obvinení za rôzne závažné ekonomické trestné činy," dodala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry, Jana Tökölyová.

Dôvodom na vzatie Mariana K. do väzby bolo, že čelí obvineniu z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov spolu so zločinom marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. Ide o zmenky v hodnote 69 miliónov eur. Ich vyplatenie na súde požadoval od Pavla R. a spoločnosti Markíza Slovakia. O prepustenie z väzby žiadal Kočner opakovane, súdy mu však nevyhoveli. Markíza medzitým informovala, že renomovaná písmoznalkyňa na základe požiadavky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) na expertné skúmanie dospela k záverom, že podpisy Pavla R. na zmenkách nie sú z roku 2000, teda zmenky nevznikli tak, ako tvrdia Pavol R. a Marian K.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy