Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Plameniak si zmýlil Saudskú Arábiu so Sibírom. Život mu zachránili na diaľnici
Zdielať na

Plameniak si zmýlil Saudskú Arábiu so Sibírom. Život mu zachránili na diaľnici

MOSKVA / Plameniak mal prezimovať práve v Saudskej Arábii, no od húfu svojich jedincov sa odpojil. Dostal sa tak až na Sibír, a práve to sa mu stalo osudným. Zachrániť ho musela posádka auta na diaľnici pri Kemerove.

Vták sa po odpojení od svojho kŕdľa dostal až na Sibír, čo mu spôsobilo zranenia. Premrzol natoľko, že spadol rovno na auto, ktoré prechádzalo diaľnicou pri ruskom meste Kemerov. Posádka mu okamžite pomohla a umiestnili ho do vykúreného auta. Podľa ruských médii si ho vzali do bytu. Odborníci sa domnievajú, že plameniak vzlietol s kŕdľom od jazera Tengiz v Kazachstane.

Počas cesty dlhej 3400 kilometrov sa ale odrazu vybral na severovýchod a nie na juhozápad do Saudskej Arábie. Podľa denníka The Siberian Times išiel zlým smerom až 1300 kilometrov, čo ho takmer pripravilo o život.  Záchrankyňa plameniaka bola Ljudmila Karabanovová, ktorá sa vyjadrila, že migrácia zvierat je ohrozená a môže za to zrejme dlhá teplá jeseň.  "Na Sibíri sa obvykle vyskytujú len medvede, no teraz tam začali lietať aj plameniaky," povedala s humorom. 

Expertka Irina Voroncovová ale upozorňuje, že chybou nie je len ľudský faktor."Občas sa stane, že vták nie je dosť silný ale je zvedavý. Vydá sa preto častokrát zlým smerom," poznamenala. 

Plameniaka sa neskôr ujali mladí ochrancovia prírody v banskom meste Novokuzneck. "Bohužiaľ, nie sme schopní sa o neho dlhodobo postarať. Kontaktovali sme pracovníčky prírodnej rezervácie, ktorým zviera nasledujúce týždne odovzdáme," vyjadril sa člen klubu ochrancov. Podľa jeho slov je plameniak momentálne v dobrom zdravotnom stave a má veľkú chuť aj do jedla. 

Ste nadšencami zvierat, konkrétne vtákov? Pozrite si reportáž o ich jedinečnom pozorovaní:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy