Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zima si dáva načas. Ako to vyzerá na lyžiarskych svahoch?
Zdielať na

Zima si dáva načas. Ako to vyzerá na lyžiarskych svahoch?

BRATISLAVA / Minulý rok sa o takomto čase už dalo lyžovať prakticky na celom území Vysokých Tatier. Na svoje si dokonca prišli aj skialpinisti v dolinách. Teraz je situácia úplne iná. Snehu takmer niet a strediská sú odkázané na zasnežovanie. Hoci mrzne, opäť má prísť oteplenie.

Vo Vysokých Tatrách to už koncom októbra vyzeralo tak, že snehová nádielka bude bohatá. Tešili sme sa ale priskoro, došlo oteplenie. Prevádzkovatelia stredísk musia zime dopomôcť. Sú radi, že aspoň mrzne, svahy zasnežujú umelo. 

Práca to ale nie je jednoduchá. Pri stroji musia byť 24 hodín denne. "Chodíme okolo diel, aby nemrzli a šli a aby všetko fungovalo," vraví premrznutý Matúš.  

"Zo zasnežovaním sme začali vo štvrtok večer, keď sa schladilo vo vrcholových partiách. Optimálne je 40 až 50 centimetrov snehu," vysvetľuje riaditeľ strediska Peter Tomko. "Plánujeme, že stredisku pustíme 1. decembra, či sa nám to podarí, uvidíme," dodal. 

Síce sa lyžovať nedá, turistické palice sa ešte dajú vytiahnuť. Tatry síce vyzerajú byť naoko biele, ale v skutočnosti to je len snehový poprašok. Treba si dať ale pozor, pretože pod ním sa skrývajú zľadovatelé skaly. Do turistickej výbavy preto pribalte mačky či hroty na topánky. 

Pozrite si rubriku Na hory, o výbave na turistiku v zime: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy