Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Medvedie mláďa, ktoré sa šplhalo za mamou, dostal do úzkych zrejme človek
Zdielať na

Medvedie mláďa, ktoré sa šplhalo za mamou, dostal do úzkych zrejme človek

Archívna reportáž

KAMČATKA / Video, ktoré obletelo sociálne siete u mnohých vyvoláva údiv, súcit, no najnovšie aj rozhorčenie. Mláďa medveďa, ktoré sa niekoľkokrát pokúšalo dostať na vrchol zasneženého kopca za svojou mamou dostal do nepríjemnej situácie zrejme človek.

Medvieďa sa na videu snaží dostať za mamou po strmej skalnej stene, navyše pokrytej vrstvou snehu. Mláďa sa vždy tesne pred vrcholom zošmykne o niekoľko desiatok metrov dole, pričom svoju snahu nevzdáva a vždy to opakuje. V jeden moment je dokonca na dosah, pričom sa po ňom mama aj zaženie, no nedosiahne a mláďa sa opäť zošmykne. 

Video pochádza z Magadanskej oblasti na východe Ruska pod polostrovom Kamčatka. Natočil ho neznámy autor ešte 19. júna, no v piatok ho zverejnila agentúra ViralHog. Od tej doby ho zdieľajú státisíce užívateľov, ktorí obdivujú vôľu mláďaťa. 

Zábery ale podľa odborníkov ukazujú aj jednu temnejšiu stránku, a to to, že sa situáciu, v ktorej sa medvieďa ocitlo, môže človek. Video totiž podľa všetkého natáčal autor videa dronom. Podľa ekológov a biológov, ktorí video videli mal práve dron spôsobiť vyrušenie medveďov a môže byť aj dôvodom, prečo si vybrali tak nebezpečnú cestu. "Medvede boli extrémne rozrušené niečím, čo sa mi podľa pohybu javí ako dron. Je to výborný dôkaz toho, ako by drony využívané byť nemali," povedal pre server Verge ekológ Marc Ditmer. 

Medvede sa cítia ohrození

Ekológ Ditmer bol vedúcim štúdie, ktorá okrem iného upozornila na to, ako drony medvede stresujú. Počas pokusu sledovali srdcový tep viacerých medveďov, keď okolo nich lietali malé stroje. Niektorí z nich sa dali rovno na útek. Ostatným, ktorí sa zdali byť pokojní sa ale srdcový tep zrýchlil. 

"Naozaj pochybujem, že by sa tieto medvede vydali takou cestou, nebyť tej veľkej neznámej bzučiacej veci, ktorá sa nachádzala príliš blízko," povedal Ditmer s tým, že natáčanie pomocou dronou alebo inej technológie neodsudzuje, no malo by sa pri tom postupovať opatrnejšie. "Nie je to o technológii, ale o jej zodpovednom používaní," povedal.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy