Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Miliónová odmena pre zamestnanca. Nahlásil úradom vlastného zamestnávateľa
Zdielať na

Miliónová odmena pre zamestnanca. Nahlásil úradom vlastného zamestnávateľa

Archívna reportáž

PORTLAND / Český námorník, ktorý pracoval v USA môže dostať až milión dolárov ako odmenu. Jaroslav Hornof oznámil úradom podvod svojho nemeckého zamestnávateľa, ktorý vypúšťal odpadovú vodu zo strojovne do mora. Firma už súhlasila s pokutou, ale americký súd požaduje odmenu aj pre českého zamestnanca.

Český strojný dôstojník, ktorý má len 26 rokov, nakrútil, ako nákladná loď Marguerita nelegálne vypúšťa do mora škodlivý olejnatý kal. Zamestnanec upozornil aj samotnú firmu, ktorá už pre podobný prípad platila pokutu v roku 2016. Na základe zistení informoval Hornof aj úrady v Portlande, kde pobrežná stráž plavidlo zadržala a vykonala inšpekciu. 

Nemecká spoločnosť následne pristúpila na dohodu s americkými úradmi a bude musieť zaplatiť pokutu 3,2 miliónov dolárov. Avšak federálny súd v Portlande zrušil dohodu, pretože nezahŕňala odmenu pre uvedomelého zamestnanca. Americké zákony chránia osoby a myslia na ich finančné ocenenie, ktoré je odmenou za podstúpené riziko a motiváciou pre ostatných. Jaroslav Hornof má takto možnosť získať až 30 percent z uloženej pokuty pre spoločnosť. 

Pokiaľ sa v prípade nenájde do konca októbra, začne sa prípadom zaoberať justícia. "Keď som natáčal záznamy o prečerpávaní odpadovej vody, nebolo to príjemné. V kajute som sa radšej zamykal. Bolo to veľké riziko, keď idete proti nadriadenému, u ktorého pracujete už 30 rokov. Neviete, kto z posádky je na jeho strane," povedal pre týždenník euro.cz Hornof. "Tretina posádky boli Chorváti. Oceán je hlboký a temný. Spätne sa nedá dokázať, prečo sa nejaký námorník stratí z lode," dodal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy