Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Držali sa za ruky, keď prechádzali cez koľaje. Rušňovodič zrážke nedokázal zabrániť
Zdielať na
Krimi

Držali sa za ruky, keď prechádzali cez koľaje. Rušňovodič zrážke nedokázal zabrániť

KROMPACHY / V utorok ráno sa na železničnej trati medzi stanicami Krompachy a Richnava stala tragédia, ktorá stála život dve dievčatá vo veku 14 a 15 rokov. Podľa informácií polície išli obe dievčatá po koľaji, pričom sa držali za ruky. Rušňovodič si ich všimol, keď boli päť metrov pred sebou. Zrážke už zabrániť nedokázal.

V danom úseku bola ráno hustá hmla. Osobný vlak sa navyše míňal s oproti idúcim nákladným vlakom. Rušňovodič osobného vlaku uvidel dievčatá päť metrov pred sebou, boli mu otočené chrbtom. Zrážke už nedokázal zabrániť. 

Dievčatá z osady odišli už v pondelok popoludní. Namierené mali do Krompách, k starému otcovi druhého zrazeného dievčaťa. Rodičia sa o tragédií dozvedeli ráno na stanici od kamaráta. "Štefan prišiel na stanicu, pani ho poznala. Každý deň chodíme tam. Povedali, že zrazilo dvoch a už som vedel, že asi dcérku," povedal otec Marcely Juraj Tulej. 

Pamela a Marcela boli šiestačky. Ráno išli po koľajisku z Krompách do Richnavy, pravdepodobne domov a do školy. Oproti išiel nákladný vlak, tomu sa dievčatá vyhli. Osobný vlak za chrbtom si nevšimli. Rušňovodič osobáku smerujúceho do Margecian bol taktiež bezradný. Šiestačky zrazil polkilometra za Krompachami. "Pri prechádzaní cez neprehľadný oblúk zbadal v prechodovom priereze vo vzdialenosti asi päť metrov vo veľmi hustej hmle dve osoby. Okamžite použil rýchlo činné brzdenie vlaku, ale pre krátku vzdialenosť už zrážke nedokázal zabrániť," povedala policajná hovorkyňa v Košiciach Jana Mésarová. 

"Obe osoby pri nehode utrpeli devastačné poranenia nezlučiteľné so životom. Lekár musel skonštatovať smrť," uviedla hovorkyňa Falck Jana Mésarová. Rodičia nám potvrdili, že svoju dcéru aj jej spolužiačku Pamelu hľadali u jej príbuzných v Krompachoch. Večer tam údajne dievčatá neboli, rodičia sa preto vrátili aj ráno. 

"U rušňovodiča dychovou skúškou nebolo zistené požitie alkoholických nápojov," povedala Mésarová. Železniční policajti v tomto prípade začali trestné stíhanie pre podozrenie z trestného činu usmrtenia. 

Polícia upozorňuje chodcov, aby na prechod cez železničné priecestie používali riadne vyznačené priechody a neskracovali si čas jeho prejdením na ktoromkoľvek mieste. Kráčanie po koľajniciach je absolútne zakázané. "Pravidelne organizujeme preventívne akcie zamerané aj na chodcov na železniciach, no znovu musíme pripomínať, že život je len jeden a ten ušetrený čas za riziko jeho straty naozaj nestojí," prízvukuje polícia. 

Zrážky s vlakom majú často fatálne následky. Aj v prípade, že zrážku človek prežije, následky si ponesie do konca života, aj preto polícia zdôrazňuje, aby ľudia používali priechody cez železničnú trať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy