Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Jeseň prináša na cesty nové nástrahy. Prekvapiť vás môže zver aj zima
Zdielať na

Jeseň prináša na cesty nové nástrahy. Prekvapiť vás môže zver aj zima

BRATISLAVA / Jeseň prináša na cesty nové nástrahy. V utorok sa o tom presvedčil aj premiér Pellegrini, keď sa jeho limuzína zrazila s jeleňom. Ako takýmto udalostiam predísť, radí dopravný konzultant Maroš Palesch.

Podľa dopravného experta sa zrážkam s divou zverou dá aj nedá predísť. "Celkovo sa dá tomu predchádzať budovaním tých koridorov, najmä na diaľniciach, kadiaľ môže tá zver bezpečne migrovať z jednej strany na druhú. Potom sú to oplotenia popri cestách," vysvetľuje.

Pre vodičov existujú takzvané pískatká, ktoré majú zver odplašiť. "Vraj to funguje. Odporúča sa to osadiť do nárazníka, nie na kapotu auta a práve prietokom toho vzduchu vydáva píšťalka ultrazvukový zvuk, ktorí my síce nepočujeme, ale zvieratá to vraj odplaší," pokračuje Palesh. 

Prevencia pred stretom 

Pri jazde treba monitorovať aj okraje ciest a po zotmení ísť radšej pomalšie. Často sa stáva, že zvieratá ostanú ako zamrznuté stáť v strede cesty. Podobnú skúsenosť mal aj Palesh. "Napríklad taký jeleň v ruji. Stalo sa mi to medzi Jabloňovým a Pernekom a stál som asi 5 minút na tej ceste na vástražných svetlách, prepínal som diaľkové, stretávačky - nepomohlo, zatrúbil som - nepomohlo, tak som čakal, dokým sa pán jeleň nerozhodol a majestátne odkráčal preč." 

Čo robiť, ak k stretu dôjde? 

Ak by už ale k stretu predsa len došlo, netreba v prvom rade panikáriť. "Treba zavolať policajtov, tí už vedia a následne volajú miestny spolok poľovníkov, ktorí to zviera odstránia. Počkať kým policajti spíšu nehodu a ak máte auto pojazdné, tak odísť domov, ak nie, tak zavolať odťahovku a servis," radí Palesh. 

Čas prezúvania

Jeseň je v plnom prúde, ale ozývať sa začína už aj zima. Nočné teploty sa v niektorých oblastiach Slovenska už blížia k nule. Preto by vodiči mali začať pomaly myslieť na prezúvanie pneumatík. 

Pozrite si  reportáž o prezúvaní pneumatík a o pravidlách v okolitých krajinách: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy