Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kim Čong-un pozval do Kórey pápeža. Ten pozvanie prijal
Zdielať na

Kim Čong-un pozval do Kórey pápeža. Ten pozvanie prijal

VATIKÁN / Prezident Južnej Kórey Mun Če-in sa vo Vatikáne stretol s pápežom Františkom a odovzdal mu pozvanie od severokórejského vodcu Kim Čong-una na návštevu KĽDR. Podľa agentúry Reuters o tom informoval juhokórejský prezidentský úrad.

​Juhokórejský prezident Mun, ktorý je katolík, tiež požiadal pápeža, aby prial Kórejskému polostrovu mier, zmierenie a spoločnú prosperitu, dodal juhokórejský prezidentský Modrý dom.

Kimovo pozvanie tlmočil Mun pápežovi ústne. Podľa juhokórejskej tlačovej agentúry Jonhap pápež vyjadril ochotu v prípade oficiálneho pozvania do Severnej Kórey zavítať.

Vatikán a Severná Kórea nemajú nadviazané diplomatické vzťahy. Pápež navštívil v roku 2014 Južnú Kóreu a pred júnovým summitom amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kima sa modlil za mier na Kórejskom polostrove. Pápež tiež už skôr uviedol, že plánuje v budúcom roku cestu do Japonska.

Severokórejská ústava zaručuje slobodu vierovyznania, okrem niekoľkých štátom určených miest k bohoslužbám a modlitbám ale nie sú žiadne verejné náboženské aktivity povolené a kresťania sú tvrdo prenasledovaní, píše agentúra Reuters. Agentúra AP uviedla, že podľa odhadov zostáva v KĽDR už len 800 až 3 000 katolíkov, väčšina ich po rozdelení polostrova utiekla cez hranice na juh. V Južnej Kórei žije vyše päť miliónov katolíkov.

Pozvanie pre pápeža od severokórejského vodcu je prvé od roku 2000, kedy vtedajšiu hlavu katolíckej cirkvi Jána Pavla II. pozýval po historickom medzikorejském summite do KĽDR otec súčasného vodcu Kim Čong-il. Návšteva sa ale nakoniec neuskutočnila.

Plán na návštevu pápeža Františka je ďalší z diplomatických aktivít, ktoré izolovaný režim v Pchjongjangu po zastavení jadrových a raketových zbrojných testov tento rok podniká. Vodca Kim Čong-un sa v tomto roku stretol s šéfom Bieleho domu Trumpom, trikrát rokoval s juhokórejským prezidentom Munom a dvakrát navštívil Čínu. Na schôdzkach sľúbil pracovať na odstránení zbraní z Kórejského polostrova.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy