Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Snehová búrka si vyžiadala životy 9 horolezcov. Bol medzi nimi aj známy rekordman
Zdielať na

Snehová búrka si vyžiadala životy 9 horolezcov. Bol medzi nimi aj známy rekordman

NEPÁL / Po búrke zostalo nezvestných päť juhokórejských horolezcov a štyria nepálski vodcovia, ktorí silu prírodného živlu nakoniec neprežili. Záchranné helikoptéry nemohli pristáť pre pretrvávajúce zlé počasie a policajný tím, ktorý na miesto smeruje peši, sa tam zrejme dostane až v nedeľu.

Päť juhokórejských horolezcov a štyria nepálski vodcovia boli nezvestní po tom, ako sa silná búrka prehnala ich základným táborom na hore Gurdža Himal. Ich cieľom bolo zdolať túto horu vysokú 7193 metrov. Juhokórejské ministerstvo v sobotu poobede informovalo, že všetkých 9 horolezcov zahynulo. 

Podľa informácii polície búrka zničila tábor v piatok v noci a záchranné helikoptéry, ktoré na miesto vyslali skoro ráno v sobotu, nemohli pristáť pre pretrvávajúce zlé počasie.

Medzi obeťami má byť aj skúsený juhokórejský horolezec Kim Čchang-ho, ktorý v roku 2013 prekonal rekord v zdolaní všetkých svetových osemtisícoviek bez kyslíkového prístroja o osem dní. Štrnásť najvyšších vrcholov prekonal za sedem rokov, 11 mesiacov a šesť dní. 

Je pritom podľa nich nepravdepodobné, že by sa počasie zlepšilo ešte v sobotu a tábor je vzdialený minimálne deň pochodu od najbližšej dediny. Policajný tím, ktorý smeruje na miesto peši, sa tam tak zrejme dostane až v nedeľu.

Peklo v horách zažili aj slovenskí horolezci, pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy