Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Asi najväčší vôl sveta žije na severe Španielska, váži 2 tony
Zdielať na

Asi najväčší vôl sveta žije na severe Španielska, váži 2 tony

Zdroj: SITA

MADRID / Volá sa Potxolo, má sedem rokov a denne zožerie asi 50 kilogramov zemiakov, mrkvy a ďalšiu potravu. Reč je o zrejme najväčšom volovi sveta, ktorý nežije nikde inde ako v Španielsku. Podľa denníka El Mundo jeho majitelia už kontaktovali Guinnessovu knihu rekordov.

"Očakávame, že v zime bude priberať na váhe ešte viac a do porážky, ktorá ho čaká budúci rok bude mať minimálne 2 100 kilogramov," odhadol Tedy Sánchez. Jeho vykastrovaný býk, ktorý je plemenom plavý aquitánský dobytok, váži teraz 1 900 kilogramov.

Obrovský vôl žije na farme v baskickej obci Legorreta, kde pred rokmi vyrástol ďalší rekordman. Patril rovnakému majiteľovi, volal sa Pezuňas, a keď išiel v roku 2013 na porážku, vážil 2 200 kilogramov.

Sánchez odhaduje, že by sa Potxola mohol budúci rok predať za 40 000 eur. "Keď ale uvážite, koľko toho za osem rokov zje, ešte na predaji strácam. Ale je to otázka marketingu," dodal s tým, že už má troch záujemcov. "Zatiaľ sme sa nerozhodli, či urobíme dražbu. Nevylučujem, že ho predáme po častiach," povedal reportérovi denníka El Mundo farmár, zatiaľ čo sa Potxolo pásol vedľa na lúke.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy