Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Podozrivého Rumuna z vraždy bulharskej novinárky prepustili
Zdielať na

Podozrivého Rumuna z vraždy bulharskej novinárky prepustili

SOFIA / Rýchle a dôkladné vyšetrenie brutálnej vraždy bulharskej novinárky Viktórie Marinovovej. To podľa slov svojho hovorcu očakáva Európska komisia. Vyšetrovanie musí podľa neho nielen usvedčiť páchateľa, ale tiež jednoznačne dokázať, či tridsaťročná novinárka prišla o život pre svoju prácu. V utorok zadržali jedného podozrivého - Rumúna, ktorého následne večer prepustili.

Bulharský verejnoprávny rozhlas BNR v utorok informoval, že v súvislosti s vraždou bulharskej novinárky Viktorije Marinovovej v meste Ruse zatkli podozrivého, ktorým je rumunský občan s moldavským pasom. Informovalo o tom teraz.sk. 

Ešte večer ho ale prepustili. O prepustení zadržaného informoval policajný šéf z Ruse Teodoro Atanassov. O tomto mužovi polícia takmer nič neprezradila, vie sa len, že šlo o bulharského občana ukrajinského pôvodu. Polícia ho formálne ani neoznačila ako podozrivého v súvislosti s vraždou novinárky.

​Európska komisia vyžaduje dôkladné a rýchle vyšetrenie vraždy bulharskej novinárky.  Zatiaľ vyšetrovatelia pracujú so všetkými možnými verziami. Polícia pracuje s viacerými verziami. Pravdepodobné je, že mladú ženu znásilnili, brutálne zbili a škrtili. "V tomto štádiu musíme byť opatrní. Nie preto, že by sme nemali čo povedať, ale preto, že každé nerozvážne vyjadrené slovo môže všetko skomplikovať," uviedol generálny prokurátor Sotir Cacarov. "Jedna vec je ale istá. Išlo o extrémne brutálny a odporný čin," dodal. 

Zavraždenú bulharskú novinárku Viktoriu Marinovú si prišli v pondelok uctiť tisícky ľudí. Spomienkové akcie sa konali vo viacerých mestách, vrátane mesta Ruse, kde telo 30- ročnej Marinovej našli. 

Mnoho ľudí sa počas zapaľovania sviečok dožadovalo nezávislého vyšetrenia vraždy. To je podľa niektorých možné iba s medzinárodnou pomocou, pretože ľudia tamojšej polícii neveria.  Niektorí z nich vyzvali úrady, aby neodmietali možnosť, že dôvodom smrti bola novinárkina práca. Polícia zatiaľ zostavuje psychologický profil páchateľa. 

Ide o tretiu vraždu novinára v Európskej únii za uplynulých 12 mesiacov. Okrem vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, došlo minulý rok vražde maltskej novinárky Daphne Caruanovou Galiziovouej , ktorej nastražili do auta nálož. 

Výzva pre vlády vo svete

Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval vlády vo svete, aby zabezpečili potrestanie zločinov voči novinárom. "Generálny tajomník je veľmi znepokojený vraždou investigatívnej novinárky a čaká na výsledky vyšetrovania jej vraždy," uviedol hovorca OSN Stéphane Dujarric

"Zaznamenali sme veľmi znepokojujúci nárast sexuálneho a iného násilia zameraného najmä na novinárky," pokračoval hovorca Dujarric počas tlačovej konferencie v sídle OSN v New Yorku.

Pozrite si reportáž o spomienkovej akcii pre zavraždenú novinárku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy