Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Senát Najvyššieho súdu rozhodoval o väzbe obvinených z vraždy Jána Kuciaka. Sťažnosť zamietol
Zdielať na

Senát Najvyššieho súdu rozhodoval o väzbe obvinených z vraždy Jána Kuciaka. Sťažnosť zamietol

BRATISLAVA / V súvislosti so sťažnosťou voči väzbe troch obvinených v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v utorok dopoludnia rozhodoval Senát Najvyššieho súdu. Ten sťažnosť obvinených zamietol a obvinení tak zostávajú vo väzbe.

"Najvyšší súd sťažnosti obvinených Tomáša S., Miroslava M. a Aleny Z. zamietol ako nedôvodné. Senát má za to, že dôvody väzby, tak ako ich konštatoval sudca pre prípravné konanie pretrvávajú," uvádza sa v stanovisku Najvyššieho súdu. Štvrtý obvinený sťažnosť nepodal.

"Neviem si predstaviť žiadne iné rozhodnutie, ktoréhokoľvek senátu Najvyššieho súdu. Jednak kvôli úplne evidentnej nepriestrelnej dôkaznej situácii," reagoval advokát rodiny Jána Kuciaka Daniel Lipšic. 

Sudcovia rozhodovali na neverejnom zasadnutí, čo znamená, že obvinených na súd nepredviedli. O sťažnosti, ktorú obvinení podali, rozhodoval Senát 4T v zložení P. Farkaš, Š. Harabin, P. Príbelský. "Najvyššiemu súdu Slovenskej republiky boli predložené sťažnosti obvinených v trestnej veci Tomáš Sz. a spol. Predmetná vec napadla do senátu 4T. V zmysle Trestného poriadku, o sťažnostiach rozhodne NS SR, ako súd sťažnostný, na neverejnom zasadnutí do piatich pracovných dní od predloženia sťažností na rozhodnutie," uviedla vo štvrtok hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová.

Podľa predsedu senátu Najvyššieho súdu, ktorý rozhodoval o sťažnostiach obvinených proti väzbe, ide v tejto veci o mimoriadne rozsiahly spis. Preto ho jednotliví sudcovia študovali aj počas víkendu. Jedným z dôvodov, prečo traja muži a jedna žena zostávajú vo väzbe je aj to, že im hrozí doživotie. V hre sú ale aj ďalšie dôvody.  "Sú tam konkrétne skutočnosti na všetky tri dôvody väzby na útekovú, kolúznu, teda ovplyvňovaciu a preventívnu pokračovaciu," povedal predseda senátu Najvyššieho súdu Štefan Harabin. 

"Už dlho som nevidel, tak perfektne spracovaný spis s masívnou sumou dôkazov, čo nie je absolútne zvykom a štandardom," dodal Harabin. Napriek tomu môžu obvinení požiadať o prepustenie z väzby. "Podľa mňa by to malo takmer nulovú šancu na úspech," dodal Lipšic.

Súd poslal obvinených do väzby 30. septembra. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy