Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pre obete pedofílie vznikne nezávislá skupina, dostanú pomoc
Zdielať na

Pre obete pedofílie vznikne nezávislá skupina, dostanú pomoc

VARŠAVA / Na základe káuz týkajúcich sa pedofílie v kruhoch katolíckej cirkvi vznikne budúci rok nezávislá skupina. Jej úlohou bude zaoberať sa týmito prípadmi a pomôcť obetiam, aby sa nebáli hovoriť o zneužívaní.

Nezávislá skupina, ktorá má vzniknúť v roku 2019 bude obetiam pomáhať najmä morálne, pomôžu im bez hanby žiadať odškodné a hovoriť o činoch zneužívania. Škandály s pohlavným zneužívaním detí kňazmi sa poslednú dobu rozmohli. Vážne poškodili mienku verejnosti o katolíckej cirkvi ale aj celkovo jej rady. Prípady pedofílie sa objavili najviac v Chile, Austrálii, Spojených štátoch a v Írsku. V katolíckej krajine ako je Poľsko sa pred nedávnom o týchto kauzách začalo hovoriť nahlas po tom, čo aktivisti uviedli, že sklon k tomuto skutku môže mať až 600 kňazov. 

Prvé reakcie sa objavili po tom, čo ľudia, ktorí skupinu vytvoria, zverejnili na internete interaktívnu mapu pedofílie. Za prvých 24 hodín sa im telefonicky ozvalo okolo 100 ľudí, ktorí tvrdili, že boli sexuálne zneužité poľskými kňazmi. "Mapu pedofílie videlo od nedele, kedy ju zverejnili, 500 tisíc ľudí. Mapa dokumentuje 280 prípadov zneužívania, ktorých sa dopustilo 60 kňazov usvedčených poľskými súdmi," vyjadrila sa poslankyňa Joanna Scheuringová-Wielgusová. Podľa aktivistov sú ale skutočné počty ešte vyššie. 

Poľský odvolací súd minulý týždeň potvrdil prelomový rozsudok, a to odškodné viac ako 233 tisíc eur a mesačný doživotný dôchodok 185 eur obeti, ktorú ako 13- ročnú uniesol a znásilňoval duchovný z radu Spoločenstvo Krista. Poľská cirkev nedávno ale tvrdila, že žiadne odškodné neplánuje vyplácať a odškodné si majú obete vyžiadať samé. 

Pozrite si reportáž o sexuálnom zneužívaní detí, ktoré nepotrestali:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy