Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Dovolenkárov v Grécku zasiahne hurikán Zorba
Zdielať na

Dovolenkárov v Grécku zasiahne hurikán Zorba

Ostrovy na západe Grécka a polostrov Peloponéz zasiahne stredomorský hurikán Zorba, ktorý bude sprevádzať vietor o rýchlosti cez 100 kilometrov za hodinu a silné zrážky. Meteorológovia varovali, že môže spôsobiť bleskové záplavy a na mori vlny vysoké až 11 metrov. Obyvatelia postihnutých oblastí preto radšej nemajú vychádzať z domovov.

​Búrku Zorba meteorológovia charakterizujú ako takzvaný medikán, teda stredomorskú obdobu tropického hurikánu. Medikány sa v Stredomorí objavujú len raz až dvakrát ročne, a to najmä na jeseň, keď býva more ešte relatívne teplé.

Medikán má na juh Grécka udrieť plnou silou v sobotu popoludní a postupovať ďalej na východ. V nedeľu by sa mal prehnať cez Krétu a doraziť k pobrežiu Turecka. Kritická situácia môže nastať okrem iného v preplnených utečeneckých táboroch na ostrovoch v Egejskom mori, kde sa tiesnia tisíce ľudí v provizórnych prístreškoch a stanoch. Podľa predpovedí by vietor mohol v nárazoch dosahovať rýchlosť až 180 kilometrov za hodinu, na niektorých miestach môže napršať až 150 milimetrov zrážok.

Koncom júla trápili Grécko požiare:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy