Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: Cunami na ostrove Sulawesi si už vyžiadalo stovky obetí, kopú im masový hrob
Zdielať na

VIDEO: Cunami na ostrove Sulawesi si už vyžiadalo stovky obetí, kopú im masový hrob

JAKARTA / V dôsledku piatkovej série zemetrasení zomrelo v Indonézii už najmenej 832 ľudí. Podľa údajov záchranárov je cez 350 ľudí zranených. Ich hovorca povedal, že sa počet obetí môže ešte zvýšiť. Zdravotníci požiadali o pomoc. Ostrov Sulawesi v piatok postihli otrasy o sile 7,5 stupňa Richterovej škály a zasiahla ho tiež vlna cunami.

Zemetrasenie a následné cunami, ktoré zasiahlo ostrov Sulawesi, spôsobilo oveľa väčšie škody ako úrady očakávali. Záchranári v nedeľu ohlásili, že si už vyžiadalo viac ako 832 obetí, uviedol to portál BBC.  Cunami, ktoré nasledovalo po zemetrasení malo vlny vysoké až okolo 6 metrov. Záchranári sa stále snažia dostať z pod trosiek domov a budov ľudí a zvyšné obete, a to ručne kopaním.  Hovorcu agentúry pre riešenie katastrof Sutopo Purwo Nugroho uviedol, že škody sú veľmi rozsiahle. Tisícky domov, nemocnice, nákupné centrá a hotely sa zrútili. Miestna mešita zostala taktiež zatopená.

Pre obete zemetrasení a cunami, ktoré po sebe zanechali najmenej 832 mŕtvych už kopú masový hrob. Jama, ktorú budú kopať aj počas nedeľnej noci, bude mať rozmer desať krát sto metrov a uložia do nej najmenej 300 tiel. Šéf indonézskej národnej agentúry na zmierňovanie následkov katastrof Willem Rampangilei uviedol, že v prípade potreby môžu hrob zväčšiť. Zatiaľ nie je jasné, kedy sa bude konať pohreb.

https://twitter.com/KatSuleman/status/1046297109643886592

"Potrebujeme akúkoľvek pomoc," povedal riaditeľ kliniky v stredisku ostrova, v meste Palu. Hovorca agentúry pre riešenie katastrof Sutopo Purwo Nugroho povedal na tlačovej konferencii v sobotu, že zo štyroch nemocníc v Palu je nahlásených 48 mŕtvych. Podľa neho je ešte potrebné mnoho obetí nájsť.

Vojenské aj komerčné lietadlá začali privážať humanitárnu pomoc. V Palu pokračuje evakuácia obyvateľstva.

Záchranné práce skomplikoval výpadok elektrického prúdu, ktorý narušil komunikačné systémy, píše agentúra Reuters. Šesťmetrová vlna cunami spustošila pobrežie a mesto Palu je zavalené troskami zo zrútených domov, niekoľko obyvateľov zostalo uväznených pod troskami jedného z hotelov. Okrem Palu, ktoré je domovom 380 000 ľudí, bolo postihnutých i mesto Donggala. Zo snímok je zrejmé, že sa tam zrútil veľký most.

Poškodená je aj riadiaca veža letiska a pristávacia dráha na letisku v Palu, aj keď Nugroho povedal, že časť lietadiel môže pristáť.

Indonézia patrí do pásma takzvaného ohnivého kruhu na stretu kontinentálnych dosiek. Séria zemetrasení, ktorá v júli a auguste zasiahla indonézsky ostrov Lombok, si vyžiadala takmer 500 mŕtvych a viac ako 1 300 zranených. V roku 2004 zemetrasenie a cunami zabili 226 000 ľudí v 13 krajinách, z toho viac ako 120 000 v Indonézii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy