Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
V Poľsku muž nafúkal viac než 14 promile, u nás máme tiež rekord
Zdielať na

V Poľsku muž nafúkal viac než 14 promile, u nás máme tiež rekord

BRATISLAVA / Českí susedia majú nový alkoholový rekord. Cez víkend v nemocnici v Krnove ošetrovali chlapíka, ktorému v krvi namerali 8, 83 promile.

Bežný človek by mal byť pri takomto množstve už mŕtvy. Tento "veselý" hubár sa s lekármi ešte aj porozprával a vraj nevyzeral byť nejako mimoriadne pod parou. Na operáciu zraneného členka však musel čakať 24 hodín, kým to z neho vyprchalo.

"Bohužiaľ, to je situácia, ktorá svedčí o tom, koľko sa u nás pije, pretože k tomu sa dá dopracovať iba pitím. U bežného človeka je hranica 4 promile, keď už dochádza k strate vedomia, zástave dýchania a smrti," vysvetľuje hl. odborník MZ  pre závislosti Ľubomír Okruhlica. 

Na to, aby mal osemdesiatkilogramový dospelý muž v krvi osem celých osem promile, musel by za hodinu stiahnuť čosi viac ako jeden a pol litra 40-percentnej pálenky.

Český hubár tak prekonal rekord iného šialenca, ktorému v roku 2014 namerali pri cestnej kontrole v dychu len o čosi menej. Presne 5 a pol promile. Aj na Slovensku máme pár rekordov. Hoci nikto takéto záznamy nevedie, o poriadne potužených alkoholom sme písali. Zdá sa, že prvenstvo drží anonymný pacient z prešovskej nemocnice. "Mali sme hospitalizovaného pacienta, ktorý mal viac než 10 promile. Prežil," povedala doktorka Ľubomíra Romanová. 

Slovensko má takýchto "trénovaných" ľudí očividne dosť. Bežne sa objavujú prípady, keď policajti pri cestných kontrolách namerajú 5 a viac promile. "V posledných piatich rokoch sa situácia stabilizovala na 11 litrov čistého alkoholu na hlavu, čo je vo svetovom meraní vysoký nadpriemer. Najhoršie je, že vedú liehoviny, ktoré majú na zdravie najvážnejší dopad," uviedol Okruhlica. Svetový rekord v tejto smutnej disciplíne drží istý poľský muž, ktorému v krvi namerali až 14,8 promile alkoholu. Napodiv túto krutú otravu alkoholom prežil, podľahol následkom zranení po autonehode.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy