Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Európska komisia žaluje Poľsko za reformu súdneho systému. Tá vraj podkopáva princíp nezávislosti
Zdielať na

Európska komisia žaluje Poľsko za reformu súdneho systému. Tá vraj podkopáva princíp nezávislosti

Archívna reportáž

BRUSEL / Európska únia sa rozhodla zažalovať Poľsko na svojom najvyššom súde, Súdnom dvore Európskej únie. Dôvodom je reforma poľského súdneho systému, ktorá je podľa Bruselu v rozpore so západnými demokratickými štandardmi.

Európska komisia vo svojom pondelkovom stanovisku uvádza, že "poľský zákon o najvyššom súde je nekompatibilný so zákonmi Európskej únie, keďže podkopáva princíp nezávislosti justície".

Komisia Varšavu prvý raz varovala v júli a neskôr aj v auguste, než pristúpila k pondelkovému rozhodnutiu. Poľská vláda trvá na tom, že reforma je potrebná pre zlepšenie ich zastaraného súdneho systému. Kontroverzný zákon o najvyššom súde posiela do predčasného dôchodku viac než tretinu sudcov tohto súdu vo veku nad 65 rokov.

Cieľom predbežného opatrenia, o prijatí ktorého súd žiada Komisiu, je rozhodnutie o pozastavení platnosti tých častí zákona, ktoré sa týkajú režimu odchodu do dôchodku a zaistenia toho, že sudcovia, ktorých by sa to dotklo, by mohli naďalej normálne pracovať. Tretím opatrením by mala byť nemožnosť menovať nových sudcov na miesta tých, ktorí by mali predčasne odísť do dôchodku, vrátane vedenia súdu. 

Európska komisia už niekoľko mesiacov bezvýsledne vedie dialóg s Poľskom o stave právneho štátu v krajine v súvislosti s tamojšou justičnou reformou. Koncom minulého roka po prvýkrát využila postup podľa siedmeho článku únijnej zmluvy a vyzvala členské krajiny Európskej únie, aby sa so stavom vlády práva v  Poľsku zaoberali. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy