Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hubár nafúkal viac ako 8 promile. Tvrdil, že pil len pivo
Zdielať na

Hubár nafúkal viac ako 8 promile. Tvrdil, že pil len pivo

OSTRAVSKO / Neuveriteľných 8,83 promile alkoholu v krvi mal hubár z Ostravska, ktorý si cez víkend v lesoch na Bruntálsku zlomil členok. Zrejme rekordnú hodnotu mu namerali v nemocnici v Krnove, kam ho priviezla sanitka.

Štyridsaťjedenročného muža priviezli v sobotu po trinástej hodine na nemocničnú pohotovosť. Povedal, že si pri návrate z húb podvrtol členok, keď zle stúpil na vetvu.

"Pacient dúfal, že to nebude nič vážne a že bude stačiť ortéza, aby mohol ísť v pondelok do práce. Röntgenová snímka ukázal, že utrpel komplikovanú zlomeninu v oblasti členku, ktorú bolo treba riešiť operatívne," povedal ortopéd nemocnice v Krnove Jiří Stošek.

Lekárovi sa zdalo, že pacient horšie artikuluje. Muža sa preto opýtal, či pil alkohol. "Priznal jedno a pol piva, ktoré vypil po úraze. V rámci predoperačného vyšetrenia sme mu nechali urobiť krvné odbery na prítomnosť etanolu v krvi. Po prepočítaní hodnôt sme zistili, že má pacient v krvi 8,83 promile alkoholu," pokračoval Stošek.

Ako uviedol hovorca krnovskej nemocnice Jiří Krušina pre iDnes.cz, namiesto operácie bol hubár preložený na internú jednotku intenzívnej starostlivosti. 

"Pacient chodil, bol orientovaný. Klinicky vyzeral maximálne na tri promile alkoholu. Približne o hodinu a pol neskôr sme mu nechali urobiť ďalší odber, kedy mal po prepočte 8,15 promile alkoholu v krvi. Pacienta sme preto strážili a pomocou infúzií hydratovali," oznámila primárka Mičudová.

Necelých osem hodín po prvom odbere krvi nechali lekári krnovskej nemocnice hubárovi vykonať ďalší odber. "Muž mal stále cez päť promile alkoholu v krvi. Stihol nám povedať, že pil s kamarátmi v piatok večer. V sobotu ráno, než vyrazili do lesa na huby, tak namiesto raňajok vypil dve pivá. Prvé jedlo, krajec chleba so sekanou, si dal až s pivom pred odchodom do nemocnice," uviedla primárka Mičudová.

Na Slovensku môže alkohol za drvivú väčšinu nehôd:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy