Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zachránil dieťa visiace z balkónu. Spidermanovi udelili francúzske občianstvo
Zdielať na

Zachránil dieťa visiace z balkónu. Spidermanovi udelili francúzske občianstvo

PARÍŽ / Mamadou Gassama, pôvodom z Mali, ktorý koncom mája zachránil dieťa visiace z balkóna na štvrtom poschodí parížskeho domu, už je francúzskym občanom.

Mladý prisťahovalec sa v napätom okamihu šikovne vyšplhal po obytnom dome, čím si vyslúžil prezývku Spiderman a tiež stáž u parížskych hasičov. "Tento akt statočnosti príkladne preukazuje určité hodnoty, ktoré pomáhajú spájať našu národnú komunitu. Sú nimi odvaha, nezištnosť, altruizmus a starostlivosť o tých najzraniteľnejších," uvádza oficiálny dekrétktorý v stredu oznámil Gassamovu "naturalizáciu". Podpísal ho francúzsky premiér Édouard Philippe. 

Denník Le Parisien podotkol, že 22-ročný rodák z Mali ešte nemá vo vrecku francúzsky občiansky preukaz, mala by to ale byť otázka niekoľkých dní. Dva dni po jeho hrdinskom čine Gassamu prijal francúzsky prezident Emmanuel Macron a v júni mladík dostal najvyššiu medailu mesta Paríža. Ihneď mu bol pridelený trvalý pobyt a proces na získanie občianstva bol v jeho prípade urýchlený.

Prezident Macron Gassamovi sľúbil príležitosť pracovať u parížskych hasičov, ku ktorým prisťahovalec nastúpil počas júla. Podľa denníka Le Parisien býva stále vo štvrti Montreuil na východe Paríža (označované pre svoju značnú malijskej populáciu ako malé Bamako), avšak už nie na ubytovni s ďalšími robotníkmi z radov nelegálnych imigrantov.

Gassama prišiel do Francúzska vlani po tom, čo absolvoval cestu cez Stredozemné more. Predtým, než sa preslávil ako malijský Spiderman, pracoval na stavbách a bol platený v hotovosti. O azyl vo Francúzsku nežiadal.

Pozrite si reportáž aj o policajtovi, ktorý neváhal a zachránil dieťa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy