Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Imigrant zachránil dieťa visiace z balkóna. Dostal prezývku Spiderman
Zdielať na

Imigrant zachránil dieťa visiace z balkóna. Dostal prezývku Spiderman

PARÍŽ / Len niekoľko sekúnd mu trvalo, aby vyliezol po fasáde parížskej budovy a zachránil dieťa, ktoré viselo vo vzduchu zo štvrtého poschodia. Migrant bez dokladov Mamoudou Gassama sa stal hrdinom. Deň po tom, čo zachránil dieťa sa video rozšírilo po sociálnych sieťach a videlo ho niekoľko miliónov ľudí. Mladý prisťahovalec sa dočkal pochvaly od parížskej starostky, aj pozvánky do Elyzejského palácu, kde sa má v pondelok stretnúť s prezidentom Emmanuelom Macronom.

K incidentu došlo v sobotu večer, okolo ôsmej hodiny, kedy okoloidúci spozorovali dieťa visiace z balkónu. Okamžite upozornili hasičov, že na štvrtom poschodí, visí dieťa. Keď hasiči dorazili na miesto, zistili, že dieťaťu už pomohol mladý muž. "Našťastie sa našiel niekto, kto bol v správnom čase na správnom mieste, a mal odvahu vyliezť hore," uviedli hasiči. 

Celú akciu nakrútil ohromený okoloidúci. Na videu je zachytené ako sa muž s holými rukami v priebehu 30 sekúnd vyšplhal na balkón, ktorý sa nachádzal na štvrtom poschodí. Následne dieťa zachránil. Video sa na sociálnych sieťach rýchlo rozšírilo a mladík si vyslúžil prezývku Spiderman. "Videl som veľa ľudí, ktorí kričali a počul húkajúce autá. Urobil som to preto, lebo išlo o dieťa. Vyšplhal som sa tam, a našťastie som ho zachránil," povedal 22-ročný Mamoudou Gassama francúzskym médiám. Strach dostal, až keď dieťa bolo v bezpečí. "Keď sme vošli do obývačky, začal som sa triasť. Nemohol som sa udržať na nohách, musel som si sadnúť, " dodal.

Podľa dostupných informácii bolo dieťa v čase incidentu doma samé. 

Netrvalo dlho a prišli aj prvé reakcie politikov. "Veľké bravo pre Mamoudoua Gassama za statočnosť," zareagovala na twitteri  socialistická parížska starostka Anne Hidalgová, ktorá mladému hrdinovi poďakovala cez telefón. "Povedal mi, že prišiel pred niekoľkými mesiacmi z Mali so snom, že si tu vybuduje život. Povedala som mu, že jeho hrdinský čin je príkladom pre všetkých občanov, a že Paríž ako mesto ho určite rád podporí," prezradila starostka.  Následne v pondelok, mu bolo udelené čestné francúzske občianstvo. 

Krátko po incidente zadržali otca dieťaťa a to z dôvodu, že nechal dieťa doma bez dozoru. O dieťa sa momentálne stará sociálne zariadenie. Jeho matka totiž počas tejto dramatickej udalosti nebola v Paríži.  

Pozrite si video zo záchrany dieťaťa: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy