Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V jednom z európskych miest zakázali desiatovať v centre mesta. V ktorom a prečo?
Zdielať na

V jednom z európskych miest zakázali desiatovať v centre mesta. V ktorom a prečo?

Zdroj: Pixabay

FLORENCIA / V štyroch uliciach talianskej Florencie začal platiť zákaz konzumovať desiatu. Ide o štvormesačné nariadenie, ktoré platí od 12:00 do 15:00 a potom medzi 16:00 a 22:00 hodinou.

Podľa portálu Daily Mail sa na desiatujúcich turistov sťažovali obchodníci. Tí tvrdia, že sa ulicami mesta turisti často premávali s jedlom, jedli dokonca pred výkladmi či vchodmi do ich obchodov. Ulice, na ktoré sa zákaz vzťahuje sú Via de‘ Neri, Piazzale degli Uffizi, Piazza del Grano a Via della Ninna. Všetky sa nachádzajú v historickom centre mesta.

"Nie je to represívne opatrenie, iba odstrašujúce. Ak sa budú turisti vo Florencii správať tak, ako by sa chovali u seba doma, budú vždy vítaní. Obzvlášť ak budú chcieť ochutnať naše gastronomické špeciality," uviedol starosta mesta Dario Nardella. 

Na vyhradených miestach stoja aj cedule, ktoré majú turistov odrádzať od jedenia aj od iného "nespoločenského" správania. "Rešpektuje obyvateľov, obchodníkov a pracovníkov na tejto ulici," píše sa na nich. Za nedodržiavanie tohto nariadenia hrozí turistom pokuta vo výške 497 eur.

Nie je to novinka

Vo Florencii nejde o prvé takéto opatrenie. Od minulého roka sa schody jednej z bazilík kropia vodou, aby na nich turisti nesedeli a nejedli. Správa mesta sa k tomuto kroku uchýlila po tom ako po turistoch ostávali na schodoch fľaše a zbytky jedla. 

Desiatovanie je zakázané napríklad aj na Španielskych schodoch v Ríme.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy